Sp.a spreekt over gedwongen vertrek bij onderhandelingen nieuw stadsbestuur Brussel. Onzin volgens schepen Ampe (Open Vld)

Sp.a spreekt over gedwongen vertrek bij onderhandelingen nieuw stadsbestuur Brussel. Onzin volgens schepen Ampe (Open Vld)

Na het gedwongen ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) werd er gisteravond door de Brusselse coalitiepartners (SP, sp.a, MR en Open Vld) onderhandeld over een nieuw stadsbestuur. Sp.a stapte uit de vergadering en vandaag kwam Philippe Close als Brusselse burgemeester uit de bus. Sp.a-voorzitter John Crombez zegt nu dat zijn partij tijdens de gesprekken gevraagd werd om op te stappen. Onzin volgens schepen Els Ampe (Open Vld).

Sp.a-voorzitter John Crombez laat aan de VRT weten dat PS, MR en Open Vld gisteravond aan sp.a gevraagd hebben om het overleg over het nieuwe Brusselse stadsbestuur te verlaten. “Nadien hebben we niets meer van hen gehoord”, aldus Crombez. “Een lid van het schepencollege op deze manier behandelen, om haar bevoegdheden onder elkaar te verdelen als smeermiddel, is oude politieke cultuur.”

Leugens volgens Brussels schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open Vld), die mee aan de onderhandelingstafel zat. Sp.a is volgens Ampe vrijwillig uit de coalitie gestapt omdat de andere coalitiepartners Mayeur als schepen zouden willen behouden. Volgens Ampe was dat nooit het plan. Mayeur was toen hoe dan ook al out.

Drie voorwaarden Open Vld

Open Vld ging met de benoeming van de nieuwe burgemeester akkoord en wilde verder in het stadsbestuur blijven op drie voorwaarden. Ten eerste moet de nieuwe burgemeester alleen burgemeester zijn. Dat wil dus zeggen dat Close al zijn extra mandaten moet opzeggen. Hij gaf al aan dat hij dat gaat doen.

Verder willen de Vlaamse liberalen ook een kleiner college met minder posities. Nu sp.a uit het stadsbestuur stapt, verliest Ans Persoons, de enige sp.a-schepen in Brussel, haar positie. “Ik vind dat ook erg voor Ans”, zegt Ampe. Nederlandstalige Aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie, de functies die door Persoons bekleed werden, zullen nu over het schepencollege verdeeld worden. “Een besparing voor de stad”, volgens Ampe. Ook wil Open Vld totale transparantie. “Van alle mandaten moet geweten zijn wie hoeveel verdient. En iedereen mag het zien”, aldus Ampe.

“Gemiste kans Open Vld”

Politiek analist Rik Van Cauwelaert haalt nochtans scherp uit naar die move van Open Vld. Met een vertrek van sp.a blijft het stadsbestuur overeind. Een vertrek van Open Vld zou voor grote problemen zorgen, zeker omdat er dan ook geen Nederlandstalige schepen meer is.

Volgens Van Cauwelaert hebben de Vlaamse liberalen hier een kans gemist om met alle Vlaamse partijen een verandering te forceren. “Ze blijven gewoon zitten en doen mee met de spelletjes die de PS speelt”, zegt hij aan de Brusselse nieuwswebsite Bruzz. Ook denkt hij dat de PS het niet echt meent met hun beloftes van politieke vernieuwing. “Naar mijn gevoel is dit nog niet afgelopen en gaan er nog schandalen bovenkomen.”

Ook MR tevreden

MR-voorzitter Olivier Chastel laat via persbureau Belga weten dat hij blij is dat er binnen de meerderheid een akkoord bereikt is. Goed bestuur is ook voor de Franstalige liberalen de prioriteit: “Ik was erg geschokt door de ontsporingen die de laatste dagen naar boven kwamen en ik hoop dat deze wissel de sereniteit terugbrengt in het beheer van de stad”.

Gesponsorde artikelen