Left Right
scrollTop top

Sp.a wil kerncentrale Doel 1 onmiddellijk dicht


Sp.a wil kerncentrale Doel 1 onmiddellijk dicht

Sp.a pakt vandaag uit met de klimaatpetitie ‘SOS Klimaat’. Ze formuleren drie eisen. De onmiddellijke sluiting van de kerncentrale Doel 1 springt het meest in het oog. Partijvoorzitter John Crombez wist al 25.000 handtekeningen op de kop te tikken. Wat misschien een probleem kan zijn voor hem: vorige week zei N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw dat een kernuitstap tegen 2025 niet mogelijk is.

Met hun klimaatpetitie ‘SOS Klimaat’ eist de sp.a onder andere dat de kerncentrale Doel 1 per direct gesloten wordt. “Kerncentrales zijn niet alleen onveilig, maar zetten ook een rem op de omslag naar hernieuwbare energie”, klinkt het.

De socialisten klagen aan dat de uitstoot van broeikasgassen in België stijgt in plaats van daalt, ondanks het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Daarin staat dat we moeten proberen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 2 graden Celsius, en liefst zelfs 1,5 graad.

Sp.a-voorzitter John Crombez klaagt over de gevolgen “voor onze gezondheid én de toekomst van onze planeet”: “Met 25.000 handtekeningen maken we nu samen het verschil voor ons klimaat.” Dat schrijven ook de kranten van De Persgroep.

N-VA trekt kernuitstap in twijfel

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei afgelopen week nog dat het niet realistisch is om de kerncentrales tegen 2025 al te sluiten. Dat deed hij vorig jaar in zijn eindejaarsinterview met newsmonkey ook al.

De grootste regeringspartij schaarde zich enkele maanden geleden met veel tegenzin achter het Energiepact, inclusief een kernuitstap. “Fossiele brandstoffen vaarwel zeggen, ons wagenpark op elektriciteit doen rijden én uit kernenergie stappen, is tegen 2030 gewoon niet mogelijk. De 6.000 megawatt aan kerncentrales schrappen, dat is een beslissing die wij niet willen nemen”, zei hij afgelopen week.

Bal in kamp van volgende regering

De Antwerpse burgemeester verwijst ook naar het buitenland. Frankrijk, Zweden en Zwitserland houden hun centrales open en die doen het goed. Duitsland heeft al haar kerncentrales gesloten en daar is de energieprijs verdriedubbeld. “De volgende regering zal gedwongen worden om hetzelfde te doen”, zei De Wever.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten sprak De Wever fel tegen in de kranten van Het Mediahuis: “Onze centrales zijn niet bestand voor de toekomst. In die redenering zou N-VA dan nieuwe centrales moeten bouwen, maar dat is gewoon niet haalbaar. En de oude verlengen is weggegooid geld.”

Ook Nederland wil sluiting

Ook de lokale politici in de Nederlandse gemeenten rond Doel, Bergen op Zoom, Roosendaal en Hulst, trokken begin deze maand aan de alarmbel. Ze eisten een sluiting van alle vier de kerncentrales naar aanleiding van het zoveelste incident in Doel 1, de oudste kerncentrale uit 1975.

Zo was er een lek van radioactief water in het reactorgebouw. Dat water bleef in het gebouw en vormde op geen enkel moment een gevaar voor de bevolking, maar daar nemen onze noorderburen geen genoegen mee. Zij vinden de geplande sluiting tegen 2025 veel te laat.

Groene mobiliteit en duurzaam voedsel

Wat stellen de socialisten nog voor, naast de sluiting van Doel 1? Ze willen investeren in openbaar vervoer, deelauto’s en elektrische fietsen. Zo hopen ze de uitstoot te doen dalen en de lucht gezonder te maken.

Een derde voorstel is om in crèches, scholen en rusthuizen enkel nog gezonde, duurzame en lokaal geproduceerde maaltijden te serveren met respect voor dier, milieu en landbouwer. “Eigen kweek eerst, zo bouwen we de schadelijke uitstoot van grootschalige vleesindustrie af”, stelt Crombez.

De partij heeft de drie eisen ingediend in het parlement.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810