Sp.a zakt voor het eerst onder 10% in peiling en wijt dat aan schandalen van PS

Sp.a zakt voor het eerst onder 10% in peiling en wijt dat aan schandalen van PS

De socialisten hebben nog nooit zo diep gezeten: voor het eerst duikt sp.a in een peiling onder de tien procent. Volgens voorzitter van de partij John Crombez denken de mensen aan PS en hun schandalen als ze aan sp.a denken, maar dat is onterecht. Toch is er ook binnen de partij kritiek, op de werkwijze van voorzitter Crombez.

Sp.a heeft zich de voorbije maanden hard moeten afzetten tegen de graaischandalen van hun Franstalige zusterpartij Parti Socialiste. Maar al die pogingen ten spijt, heeft sp.a toch bijzonder laag gescoord in een peiling. Waar de spa.a de vorige verkiezingen nog 14 procent haalden, stranden ze vandaag op 9,5 procent in Vlaanderen, aldus een peiling van Dedicated Research.

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke is duidelijk: “Er is maar één verklaring eigenlijk en dat is dat de peiling niet toevallig is afgenomen in de periode van het Samusocial-schandaal. Wij lopen mee schade op door de politieke schandalen van PS.”

Ook de voorzitter van Sp.a, John Crombez, noemt het “erg dat zijn partij geassocieerd wordt met praktijken waar hij van gruwelt.” Hij wil dan ook vastberaden de koers van sp.a van de voorbije twee jaar voortzetten.

Maar niet iedereen is het ermee eens dat de schadalen van PS de enige verklaring zijn voor het slechte resultaat in de peilingen. Kamerlid Monica De Coninck is niet te spreken over de werkwijze van haar voorzitter: “Over correct zijn moet je niet te veel communiceren, je moet het gewoon doen”, zegt zij daarover. “Hoe meer je zelf gaat roepen dat je partij correct is, hoe meer mensen het omgekeerde gaan denken.” Ze verwijst daarmee naar hoe Crombez geen kans onbenut laat om kritiek te spuwen over het “verrotte politieke systeem en Sp.a die het goede voorbeeld geeft”.

Ook Sp.a-kamerlid Renaat Landuyt ziet het resultaat met lede ogen aan en hoopt dat voorzitter Crombez lessen trekt uit de peiling. Hij zegt dan ook dat het partijbureau dringend in actie moet schieten en de inhoudelijke lijnen moet herzien.

Winnaar N-VA

Ondertussen is N-VA heel gelukkig met het resultaat van de peiling. Zij zijn in Vlaanderen de grootste partij terwijl in Wallonië de extreemlinkse partij PTB met 24,9% de grootste partij is. Het contrast tussen de twee partijen kan niet groter zijn volgens N-VA en dat bewijst meteen dat België beter zo snel mogelijk splitst.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tweette al snel dat België een tweelandendemocratie heeft en ook zijn partijgenoot en fractieleider Matthias Diependaele schrijft op Twitter: “Ik stel vast: extreem-links en links in Wallonie: 60%, in Vlaanderen met moeite 30%. Tweestromenland.”

Ondertussen houdt Bart De Wever zijn tactiek aan: zo lang mogelijk een rechtse federale regering vormen en wachten tot de Franstaligen zelf met een “andere mindset” komen en om het confederalisme vragen. Dat zei hij dit weekend nog in ‘Het Belang van Limburg’.

Gesponsorde artikelen