Spaanse belastingen lachen er niet mee: Messi kan tot 22 maanden de cel in moeten voor fraude

Spaanse belastingen lachen er niet mee: Messi kan tot 22 maanden de cel in moeten voor fraude

Voetbalheld of niet, niemand staat boven de wet. Dat is duidelijk de boodschap die de Spaanse belastingdienst en ook de rechters nu willen geven. Lionel Messi en z’n vader Jorge moeten voor de rechter verschijnen voor het verduisteren van meer dan 4 miljoen euro. En de Spanjaarden lachen er niet mee.  

Lionel Messi en z’n vader dreigen veroordeeld te worden tot 22 maanden celstraf en miljoenen aan boetes. De openbare aanklager had nochtans gesuggereerd om enkel de vader te gaan vervolgen, maar de rechters willen daar niet van weten: ook de topvoetballer gaat op het beklaagdenbankje.

Nochtans had vader Messi altijd volgehouden dat hij en enkel hij verantwoordelijk is voor heel de zaak: zoon Lionel was zo onschuldig als een lam. Maar daarin volgt de rechtbank hem dus niet.

En de straffen die beiden boven het hoofd hangen zijn niet min: het gaat tot 22 maanden celstraf. Maar daarmee is de kans nog altijd niet groot dat Messi ook effectief ooit in de gevangenis belandt. Want omdat beiden geen strafblad hebben wordt zo’n straf meer dan waarschijnlijke een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Valse bedrijven in Belize en Uruguay

De twee worden ervan beschuldig een hele reeks papieren bedrijven in Belize en Uruguay te hebben opgezet. In werkelijkheid was het niets meer dan een manier om te vermijden dat ze belastingen moesten betalen. In totaal gaat het om 4,16 miljoen euro die de Spaanse fiscus zo zou hebben mislopen. Dat geld komt uit de portretrechten die Messi ontving van allerlei sponsors. Het ging om onder meer Banc Sabadell, Telefonica, Danone, Air Europa, Adidas en Pepsi. Die betaalden hem samen meer dan 10 miljoen euro. En daarop werden geen belastingen betaald.

Messi is overigens niet de enige voetballer die door het Spaanse gerecht op de hielen wordt gezeten. Ook Javier Mascherano heeft een onderzoek aan z’n been, net als Xabi Alonso.

Gesponsorde artikelen