Spaanse overheid schaft Catalaans regiobestuur af: Puigdemont weigert in te stemmen met dit plan om de “democratie te liquideren” 

Spaanse overheid schaft Catalaans regiobestuur af: Puigdemont weigert in te stemmen met dit plan om de “democratie te liquideren” 

Catalonië is z’n autonomie (voorlopig) kwijt. Dat werd vanmiddag beslist in de uitzonderlijke ministerraad van Spanje De overheid heeft hiermee voor de eerste keer in de Spaanse geschiedenis artikel 155 van de Spaanse grondwet ingeroepen. Puigdemont laat weten deze “aanval op de autonomie” niet te accepteren. 

Zoals verwacht heeft de Spaanse regering vandaag beslist om de Catalaanse autonomie op te heffen. Dit deden ze door het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen. Die stelt dat de Spaanse regering de macht heeft om het bestuur van een autonome gemeenschap onder te brengen bij het centrale bestuur van Madrid. Ze kunnen dit doen indien ze van mening zijn dat een autonome gemeenschap het algemene belang van Spanje schaadt of zijn grondwettelijke verplichtingen niet nakomt.

Spaans premier Mariano Rajoy liet na afloop van het overleg in een persconferentie weten dat ze beslist hebben artikel 155 van de grondwet in te roepen omdat ze geen andere keuze hadden, na de “illegale acties” van de Catalanen.

Einde Catalaanse autonomie of het begin van de Catalaanse onafhankelijkheid?

De regering vraagt nu aan de senaat om Catalaans regiopresident Carles Puigdemont en zijn regering af te zetten en Catalonië onder direct bestuur van Madrid te brengen. Deze beslissing is slechts tijdelijk, want binnen zes maanden komen er nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië. Spaans premier Rajoy bevestigde op de persconferentie verder dat dit niet het einde is van de Catalaanse vraag voor onafhankelijkheid. “We trekken de autonomie van Catalonië niet in, we vervangen alleen politiek verantwoordelijken.”

Op 1 oktober werd een gewelddadig referendum gehouden in Catalonië, waarbij 40 procent van de Catalanen hun stem uitbracht. Uit de resultaten bleek dat 90 procent van de Catalanen voor een afscheiding van Spanje is. Maar dit referendum werd door de Spaanse overheden illegaal verklaard.

Voorlopig is het besluit van de regering nog niet bindend. Het besluit wordt nu op de tafel gelegd in de senaat en ook Catalaans leider Puigdemont had het recht op te reageren op deze beslissing. Dat deed hij op zaterdagavond.

Puigdemont: “Aanval op de Catalaanse autonomie”

Puigdemont stelde dat hij de “aanval op de Catalaanse autonomie” niet kan accepteren. Hij hekelt de handelingswijze van de Spaanse regering: “op elk voorstel voor dialoog krijgen we hetzelfde antwoord: stilte of onderdrukking.” Hij vergelijkt het regime van premier Rajoy met dat van de Spaanse dictator Franco: “De regering heeft de slechtste beslissing van Dranco overgenomen: de onderdrukking van de wil van het volk.”

De regioleider zal met het Catalaanse parlement een plenaire sessie inleggen, om samen tot een reactie te komen op dit plan “om onze democratie te liquideren”. Deze zitting zal dinsdag doorgaan en zou een stemming kunnen inhouden over de onafhankelijkheid van Catalonië, want Puigdemont liet eerder al weten dat hij de Catalaanse onafhankelijkheid zou uitroepen indien de Spaanse regering gebruik zou maken van artikel 155.

Gesponsorde artikelen