Spandoek onthoofde Defour is wereldnieuws, gaan we nu eindelijk iets doen tegen deze idioten?

Het Belgische voetbal heeft dit weekend het nieuws tot in de verste uithoeken van de wereld gehaald. Het enorme spandoek met een onthoofde versie van Steven Defour voor de partij tussen Standard en Anderlecht wordt overal met afkeer onthaald. De bond wil nu iedereen die erbij betrokken is, opsporen en straffen. Maar is dat wel voldoende, het is immers de zoveelste keer dat enkele idioten in de tribune van Standard het voetbalfeest verpesten.

Het was gisteren een dag om snel te vergeten voor Steven Defour. Niet alleen stond hij op het schandalige spandoek van de fans waarbij ooit nog van een heldenstatus genoot, hij kreeg tot groot jolijt van die fans ook nog eens rood na twee goedkope gele kaarten – een beetje frustratie valt immers te begrijpen als je zo’n tifo te zien krijgt.

The day after is de kater vooral voor het Belgische voetbal erg zwaar. Het spandoek is zowat overal ter wereld in de media verschenen. De BBC vond het zelfs zo degoutant dat ze de beelden gecensureerd hebben en de onthoofde Defour netjes bedekten. Zelfs in Australië hebben de media het walgelijke spandoek opgepikt. De verwijzing naar één of andere horrorfilm is de grootste onzin. Zeker met de recente onthoofdingen door IS en de aanslagen in Parijs is dit spandoek extra smakeloos.

Het is de zoveelste keer dat een topper tussen Standard en Anderlecht enkel om de gebeurtenissen rond de match bij zal blijven. Het voetbal was immers bijzonder mager en de steeds groter wordende haat tussen deze twee clubs maakt dat er nauwelijks nog sprake is van een greintje respect. De bond wil de daders opsporen en een zware sanctie opleggen. Ze zouden in elk geval niet moeilijk te vinden mogen zijn, aangezien het om de Ultra’s van de supporters ging, enkele fans die telkens in zwarte T-shirts met sjaals voor het gezicht naar het stadion afzakken.

Is Standard bang?

Dat Standard hen kende, doet overigens ook wel vragen oproepen over de manier waarop de club deze topper heeft aangepakt. De woordvoerder van de club liet in de pers weten dat alle ontwerpen voor spandoeken op voorhand gecontroleerd zijn en dat het bewuste beeld van een onthoofde Steven Defour nergens te zien was.

Voor de match konden ze het spandoek eerst niet nog een keer controleren, klinkt het. Loont het dan niet de moeite om supporters van wie je weet dat ze een risico vormen bij zo’n cruciale match extra in de gaten te houden voor ze het stadion betreden? We hebben het gevoel dat een kleine groep fans als een soort maffia de baas is op Sclessin. De club is er bang voor en heeft de teugels helemaal verloren.

Ook de voetbalcel van Binnenlandse Zaken wil zich nu moeien met de zaak. In de reglementen staat dan wel niets over sancties voor spandoeken, maar er kan wel worden ingegrepen als de waarden van het Belgische voetbal in gevaar worden gebracht. En dat laatste is een understatement als we de reacties in binnen- en buitenland bekijken. Eens de daders geïdentificeerd zijn, zal de politie een pv kunnen opstellen wegens het aanzetten tot haat en woede. Er wachten hen dan boetes tot 5.000 euro en een stadionverbod dat vijf jaar kan duren.

Groot feest verpest

Maar het is duidelijk dat Standard het probleem deze keer bij de wortel zal moeten aanpakken. Wat gisteren gebeurd is, wordt bij de meerderheid van de Standard-fans met evenveel afkeer onthaald als in de tribune van Anderlecht. Ook zij zijn het slachtoffer van een verpest voetbalfeest: met 2-0 winnen van de aartsrivaal, een doelpunt van uitgerekend Laurent Ciman (de speler die afscheid nam en voor zijn autistische dochtertje naar Canada verkast), het had zo mooi kunnen zijn. De wederopstanding na maanden van tegenvallende resultaten. En nu spreken de media maar over één ding: dat walgelijke spandoek waarop ze hun voormalige Gouden Schoen aan de schandpaal nagelen. Leuk gevoel ook voor de spelers van Standard, zo’n supporters die morgen je grootste vijand kunnen worden.

Analist Jan Mulder vindt vandaag in Het Nieuwsblad overigens dat die spelers ook het recht hebben om op zo’n moment een duidelijk statement te maken. “Ze hadden in de spelerstunnel zelf moeten zeggen: we komen niet op het veld, we gaan weer naar huis. Al was er dan het risico dat de hele boel in de fik werd gestoken.” Dat laatste is inderdaad het risico waarvoor Standard vermoedelijk zelf zo bevreesd is. Amper enkele maanden geleden ging het al eens helemaal mis tijdens de wedstrijd Standard-Zulte Waregem. Misschien hebben ze het in Luik veel te ver laten komen en is de kanker al te ver verspreid.

Ook de media waren fout

In veel competities, en zeker op Europees niveau, zou Standard nu minstens één wedstrijd achter gesloten deuren moeten spelen. Een straf die ook de brave fans zou treffen, maar die hen misschien wel kan motiveren om de volgende keer zelf een statement in het voordeel van het voetbal te maken. Ze zijn in elk geval nog in de ruime meerderheid, daar zijn we zeker van. VRT-journalist Peter Vandenbempt maakt nog een interessante opmerking in zijn wekelijkse analyse op Sporza. De media zouden ook kunnen stoppen met de boel voor een wedstrijd op te blazen. Al een hele week werd geschreven over de hel waaraan Steven Defour zich mocht verwachten. De makers van het spandoek zijn vermoedelijk zelfs aan het woord gelaten.

Het imago van het Belgische voetbal heeft door slechts enkele heethoofden dus een bijzonder zware klap gekregen. Een gepaste reactie is nu absoluut noodzakelijk. Zowel bij de bond, in de media, bij de fans én op het veld. Standard heeft met de zege immers een goede stap richting Play-off I gezet. Als alles zo blijft, kunnen er nog voor mei twee nieuwe toppers tussen Standard en Anderlecht op het programma staan. De perfecte kans om voor eens en altijd te bewijzen dat voetbal een feest hoort te zijn, dat we niet zomaar laten verpesten door een bende idioten.