In Spanje riskeer je een boete voor het dragen van te dikke winterkledij achter het stuur

De winter staat voor de deur en daarmee zakken de temperaturen ook tot aan het vriespunt. Liefst van al willen we in onze trainingsbroek onder een dekentje blijven liggen, maar als je toch naar buiten moet dan trek je minstens vijf laagjes kleding aan. En in de auto is het niet beter, want eer de verwarming goed werkt, ben je al bijna op je bestemming. Toch moet je in Spanje tegenwoordig oppassen als je in een dikke jas, laarzen en met handschoenen achter het stuur kruipt in de winter, want je zou weleens een boete kunnen krijgen.

In deze tijd van het jaar verandert zelfs onze auto al snel in een koelkast, waardoor we soms dik ingeduffeld achter het stuur kruipen. Dat kan echter even gevaarlijk zijn als het dragen van slippers in de zomer. We moeten er dus ons van bewust zijn dat er, net als bij warm weer, nog steeds regels zijn met betrekking tot de kledij van de autobestuurder. Want tegenwoordig wordt “het niet zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en comfort tijdens het rijden” in Spanje beschouwd als een kleine verkeersovertreding. Tenminste als een Spaanse verkeersofficier daar zo over oordeelt, meldt de Spaanse bron Larazon.

Gevaarlijke kleding

Het directoraat-generaal Verkeer (Spaans: Dirección General de Tráfico oftewel DGT), de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor het Spaanse verkeersnet, beveelt aan om voor het autorijden geschikte en comfortabele kleding te dragen. Maar er is geen officieel reglement dat het dragen van ongemakkelijke kleding tijdens het rijden uitdrukkelijk verbiedt of het specificeert althans niet welke kleding dan als ongemakkelijk wordt beschouwd. Zo zouden er elk jaar in Spanje wel enorm veel chauffeurs worden beboet voor het dragen van slippers in de zomer.

Er zijn enkele voorschriften van het Algemeen verkeersreglement in Spanje, die indien niet nageleefd aanleiding kunnen geven tot een boete. Uiteraard enkel als een verkeersagent van oordeel is dat de bestuurder het voertuig niet naar behoren kan besturen en hierdoor gemakkelijker bij een ongeval betrokken zou kunnen raken.

Zo is de bestuurder van een voertuig verplicht om zijn “eigen bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en zijn voortdurende aandacht voor het besturen van het voertuig te bewaren”. Hierdoor zou hij dan beter “de veiligheid van zichzelf, eventuele passagiers en de andere weggebruikers kunnen garanderen”. Daarnaast is de chauffeur ook verplicht om met “de nodige zorgvuldigheid en veiligheid te rijden, zodat hij noch zichzelf noch anderen in gevaar brengt.”

Boete

Een te dikke winterjas of winterhandschoenen kunnen de beweeglijkheid van de armen en handen wat verhinderen, of de correcte werking van de veiligheidsgordel belemmeren. Hierdoor kan het dragen van zulke kleding achter het stuur vallen onder de interpretatie van roekeloos rijden, indien zo bepaald door een politieagent.

Dit geldt ook voor schoeisel. Net zoals het dragen van slippers in de zomer een correcte bediening van de pedalen verhindert, kunnen ook dikke wandelschoenen of sneeuwbottines met een te brede zool, die van de pedalen glijden of die elementen hebben die aan de pedalen kunnen blijven haken, door een agent als “gevaarlijk” worden beschouwd.

Rijden zonder te zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en comfort tijdens het rijden, wordt door politieagenten in Spanje steeds vaker als een lichte overtreding gezien, waarbij de chauffeur dan een boete van 80 euro moet betalen. In deze gevallen moet de politie wel nauwkeurig de feiten aangeven op grond waarvan zij het rijgedrag van de bestuurder als roekeloos achten.

Meer
Lees meer...