Spanje vraagt straks waarschijnlijk de uitlevering van Puigdemont: zo ligt dossier snel weer op bureau regering Michel

Spanje vraagt straks waarschijnlijk de uitlevering van Puigdemont: zo ligt dossier snel weer op bureau regering Michel

Met een voorzichtig statement ontmijnde premier Charles Michel (MR) voorlopig de diplomatieke crisis die dreigde tussen Spanje en België, nu de Catalaanse leider Carles Puigdemont in dit land verblijft. Maar het dossier is niet weg. Spanje wil de man vandaag verhoren, meer dan waarschijnlijk vragen ze straks zijn uitlevering. En dan begint de clash opnieuw…

“Hij heeft de rechten die elke Europese burger zou hebben. Niet meer of niet minder.” Met die voorzichtige statement maakte premier Charles Michel (MR) er zich vanaf, nadat een heus mediacircus was voorbij getrokken met Carles Puigdemont in de hoofdrol. Die had iedereen 24 uur in spanning gehouden: zou hij in Brussel asiel komen aanvragen? België is zowat het enige land waar je als EU-burger asiel kan aanvragen, en dat was uitgerekend wat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had gesuggereerd.

Uiteindelijk deed Puigdemont dat niet, hij “was enkel in Brussel om contacten te leggen met Europa”. Hij was niet van plan asiel aan te vragen. Pas daarna volgde het statement van Michel. Crisis met Spanje van de baan, zou je dan denken.

Ondervraging door de Audiencia Nacional

Maar dat is veel te snel geredeneerd. Want vandaag start de Spaanse justitie met het verhoor van een hele reeks Catalaanse leiders: regeringsleden van de deelstaat maar ook de voorzitter van het regionale parlement Carme Forcadell, haar vicevoorzitters en drie medewerkers. Ze moeten langs bij de Audiencia Nacional, een speciale rechtbank voor zware misdrijven. De aanklacht: rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld, waarvoor ze maximumstraffen tot 30 jaar kunnen krijgen.

De meeste beschuldigden gaan ook, al dreigen ze zo in de cel te belanden. Twee Catalanen zitten om die reden al vast. Puigdemont zelf en vier andere Catalaanse ministers blijven in België: ze weigeren te gaan, om zo vanuit Brussel “het politieke proces internationaal aan te klagen”.

De bal kan dus snel weer gaan rollen in de zaak: het Spaans gerecht kan, nadat ze niet zijn komen opdagen, een Europees aanhoudingsbevel sturen naar alle collega’s. Dan moet België dus stappen zetten om Puigdemont en co hier opgepakt te laten worden.

Belgische justitie in actie?

Daarop is Puigdemont voorbereid. Zijn advocaat Paul Bekaert is expert in dit soort zaken: hij begeleide eerder ook al Basken, waarvan Spanje ook de uitlevering vroeg omwille van banden met de afscheidingsbeweging ETA. Bekaert zorgde ervoor dat de Basken nooit naar Spanje moesten.

Hoe de zaak met Puigdemont zal lopen is nog niet duidelijk. Zijn advocaat sluit niet uit dat Puigdemont en co dan alsnog asiel aanvragen. Maar dat brengt België dan weer keihard in botsing met Spanje. Want België moet dan hoe dan ook Puigdemont arresteren. Hij kan dan uiteraard verzet aantekenen via z’n advocaat en dan lopen de procedures wel minstens een paar maanden.

Bovendien zou een mogelijk verhoor perfect kunnen hier in België, of via een videogesprek. Dat suggereerde Bekaert al. De strategie van Puigdemont is in elk geval duidelijk: zo lang mogelijk in België blijven.

Hoe dan ook: het dossier komt straks vol terug op het bord van de Belgische justitie, en daarmee dus ook op dat van de federale regering. Daarin zijn de posities niet evident. Want de N-VA heeft meer dan sympathie voor de Catalanen. N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf nog aan “dat hij z’n vrienden nooit in de steek laat, ook niet als die in de problemen zitten”.

Vroeg of laat moet de federale regering dan waarschijnlijk kiezen tussen een verder conflict met Spanje, of de Catalanen afvallen. Die spanning rond het dossier is onvermijdelijk, en kan leidden tot felle discussie tussen de N-VA enerzijds, en de drie andere regeringspartijen anderzijds. Of hoe een dossier waar niemand op zat te wachten, nare gevolgen kan hebben.

Gesponsorde artikelen