Spannende race op het einde van het jaar voor Michel: krijgt de regering alles nog gestemd deze week?

Spannende race op het einde van het jaar voor Michel: krijgt de regering alles nog gestemd deze week?

De federale regering van Charles Michel (MR) heeft nog een spannende week voor de boeg: ze moeten nog al de maatregelen van het zomerakkoord gestemd krijgen. Vraag is of dat lukt voor het einde van het politieke jaar, deze week. De oppositie kan nog stokken in de wielen steken…

Het wordt bijzonder nipt, als de federale regering met een gerust gemoed op kerstverlof wil vertrekken. Want in de laatste week moeten nog een pak grote nieuwe maatregelen door het parlement gejaagd worden. En de vraag is of dat wel zal lukken.

Het gaat om de beslissingen van het grote zomerakkoord, dat de federale regering al zo’n zes maanden geleden afsloot. Daarbij zitten de drie grote maatregelen: de hervorming van de vennootschapsbelasting, het paradepaardje van de N-VA, de nieuwe taks op effectenrekeningen voor CD&V en tenslotte ook het onbelast 500 euro per maand bijverdienen, de grote trofee voor Open Vld.

Maar over de details en de uitvoering van die maatregelen bleef de regering nog maanden verder discussiëren. En zo werd de zomer herfst, en de herfst tenslotte zelfs winter, zonder dat de meerderheid in de Kamer alle wetten gestemd heeft.

Nieuwe tarieven voor vennootschapsbelasting beginnen in 2018

Maar de nieuwe vennootschapsbelasting gaat van kracht op 1 januari, zo kondigde de regering al heel vaak aan. Alleen, als de wet niet gestemd is, maakt de regering zich toch een beetje belachelijk. Die willen liefst de stemmen, én de publicatie van de nieuwe wet in het Staatsblad voor 31 december.

Dus zit de druk fel op de ketel, om de zaak alsnog te regelen. Voor het onbelast bijverdienen, waar ook allerlei juridische en politieke bezwaren waren, is die tijdsdruk er minder: de maatregel gaat maar van kracht vanaf 20 februari.

Deze middag zitten de fracties samen om de agenda van de Kamer te bekijken, in de conferentie van de voorzitters. Die vergadering bepaalt de werkzaamheden in de Kamer. Daarbij moet dan blijken of het allemaal lukt.

De oppositie zou hoe dan ook nog zware vertragingsmanoeuvres kunnen inzetten, en zo alsnog de cruciale week van de meerderheid proberen te torpederen. Maar dan kan de ploeg van Charles Michel (MR) ook altijd naar paardenmiddelen grijpen, om het toch door het parlement te jagen. Of in het slechtste geval: uitstel naar januari en dan retroactief de maatregelen laten ingaan vanaf 1 januari 2018. Alleen zou dat gezichtsverlies betekenen voor Michel en z’n ploeg. Hoe dan ook: het wordt nog een slopende week voor het parlement.

Gesponsorde artikelen