Spanningen lopen op: China waarschuwt VS dat ze er alles aan zullen doen om Huawei te beschermen

Spanningen lopen op: China waarschuwt VS dat ze er alles aan zullen doen om Huawei te beschermen

Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat China “alle nodige maatregelen” zal nemen om de rechten van Chinese bedrijven zoals Huawei te garanderen in het buitenland. Dat doet Yi nadat Huawei klacht neergelegd heeft tegen de Amerikaanse regering.

De netwerk- en smartphoneproducent Huawei sleept de Amerikaanse regering voor de rechter omdat het zich niet kan vinden in het Amerikaans verbod om Huawei-technologie en -diensten te kopen en te gebruiken. Volgens Huawei-bedrijfsvoorzitter Guo Ping is de wet die de Amerikaanse president Donald Trump daarover ondertekende “niet alleen onwettig, maar houdt het Huawei ook tegen om op een eerlijke manier de concurrentie aan te gaan”: “Het Amerikaanse Congres heeft nooit enig bewijs kunnen voorleggen dat de opgelegde beperkingen verantwoordt. We zien ons genoodzaakt om als laatste redmiddel deze actie te ondernemen.”

Volgens Huawei is het verbod tegen de grondwet omdat het Huawei uitsluit zonder proces of veroordeling. “Amerikaanse consumenten hebben recht op een eerlijke marktwerking”, klinkt het nog.

“Huawei wordt niet gecontroleerd of beïnvloed door de Chinese overheid. Huawei heeft een prima veiligheidsprogramma. Er zijn geen bewijzen van dat dat niet zo is”, zegt Song Liuping, een topjurist van Huawei.

“Geen stille lammetjes”

“Het is niet moeilijk om te zien dat de recente acties, specifiek tegen Chinese bedrijven en individuen, niet enkel juridisch zijn, maar het is ook een vorm van gerichte, politieke onderdrukking”, zegt Wang Yi. “We zullen alle nodige maatregelen nemen om de rechtmatige rechten van Chinese bedrijven en burgers te beschermen.” Hij voegde daar ook aan toe dat Peking weigert om als “stille lammetjes” toe te kijken. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Huawei vs Washington

Wat is er precies aan de hand? De Amerikaanse overheid denkt dat Huawei ons wil bespioneren via 5G-netwerken. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes en zou uit zijn op cyberaanvallen. Het probleem is echter dat er om 5G-netwerken op te zetten nood is aan sterke apparatuur. Daar is Huawei net in gespecialiseerd. Bovendien levert het Chinese bedrijf aan erg lage tarieven. Trump verklaarde onlangs dat hij wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie.

Trump zei ook dat hij “geen technologieën die geavanceerder zijn, wil blokkeren”. Daarmee verwees hij opnieuw naar Huawei en China. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.


EPA

Gesponsorde artikelen