Speculatietaks is kleine ramp: handel in kleine aandelen in Brussel gaat -50%

Het was de bedoeling dat de speculatietaks aan de kant van ‘vermogens’ wat extra inkomsten zou brengen voor de regering. Alleen, al van bij het begin werd de taks fel bekritiseerd door specialisten. Die krijgen vandaag, een half jaar na de invoering groot gelijk: de handel in kleine aandelen in Brussel is helemaal ingestort.

Afgelopen zomer was het na maanden eindelijk zo ver: de taks shift verschoof taksen op inkomsten uit arbeid naar inkomsten uit vermogens. Een onderdeel daarvan was de zogenaamde speculatietaks, een extra belasting op het verkopen van aandelen die beleggers binnen de zes maanden weer verkopen. Dan betalen ze op de meerwaarde 33 procent belastingen.

Alleen, zowat alle specialisten waarschuwden toen dat ze niet opgezet waren met hoe de taks in elkaar steekt. Die zou kleine beleggers benadelen en niet goed zijn voor de markt.

Handel daalt met 48%

Dat blijkt vandaag ook keihard uit de cijfers die Euronext, de Brusselse beurs, gaf aan De Tijd. Want ‘kleine’ aandelen op die beurs (waarvan de bedrijven geen giganten zijn), die op de Bel Small Index zitten, worden veel minder verhandeld. Sinds januari viel die handel terug tot 3,54 miljoen aandelen per dag, een daling met 48 procent.

Dat betekent een ferme terugval, iets wat specialisten voorspelden. Want in soortgelijke aandelen in Nederland zie je zo’n terugval helemaal niet.

Meteen zitten ook bedrijven die hun aandelen naar de beurs willen brengen met de handen in het haar. Want de kleinere Belgische belegger heeft z’n honger blijkbaar verloren. Bij de beursgang van een biotechbedrijf recent was er nauwelijks interesse uit België, quasi alle beleggers kwamen plots uit Frankrijk.

Wat specialisten ook voorspelden: de regering gaat z’n broek scheuren aan de nieuwe taks. Want minder handel betekent ook minder inkomsten uit de ‘gewone’ beurstaks. En dat blijkt ook een feit te worden. Een van de grootste platformen, Keytrade Bank, liet al weten dat in de kering, speculatietaks plus beurstaks, er minder 125.000 euro per maand minder is voor de belastingen dan vorig jaar.

De regering wil nog niets zeggen over de inkomsten uit de speculatietaks. Maar tegen de zomer moet de regering op zoek naar een paar miljard extra, en dan zal ongetwijfeld moeten gekeken worden naar de inkomsten die niet naar verwachting lopen. Het valt moeilijk in te beelden dat de taks dan overeind blijft.

Meer
Lees meer...