Speech from hell: werkelijk alles gaat mis wanneer Theresa May spreekt op partijcongres

Speech from hell: werkelijk alles gaat mis wanneer Theresa May spreekt op partijcongres

Het gaat van kwaad naar erger met Theresa May: ze probeerde haar zinkend premierschap opnieuw te lanceren op het partijcongres van de Conservatieven. Maar tijdens de speech ging echt alles mis: ze kreeg een krop in de keel, haar slogan viel letterlijk van het podium en een comedian gaf haar doodleuk een C4-ontslagbrief tijdens de speech, die ze aanvaardde.

Soms zit het tegen en maak je a bad day at the office mee. Maar voor Theresa May moet het zonder twijfel het dieptepunt in haar carrière geweest zijn. Het gaat al langer niet goed met de Britse premier. Nadat David Cameron het referendum over de Brexit verloor, en de UK uit de EU vertrok, werd May de nieuwe eerste minister. Eerst had ze nog erg veel steun, maar dat verdampte snel toen ze vervroegde verkiezingen uitschreef. Die ‘won’ ze nipt: ze bleef de grootste, maar haar partij kreeg een stevige klap. Ze kon enkel verder dankzij de steun van een radicale Noord-Ierse partij.

Ondertussen ging het van kwaad naar erger in haar regering. Zelf wil ze een eerder ‘softe’ Brexit, waarbij de banden met de EU stevig blijven. Maar haar tegenstanders, die binnen de regering zitten, zagen de poten van onder haar stoel. In de eerste plaats Boris Johnson, haar minister van Buitenlandse zaken.

De speech op het partijcongres moest haar moment worden: een mooi blauw podium, met daarop de slogan “Building a country that works for everyone” en als thema: ‘offering a British dream‘, naar analogie met de ‘American dream‘.

Het viel, letterlijk, helemaal in stukken uiteen

En toen ging zowat alles fout. Eerst moest ze het verplichte nummertje door van excuses aanbieden voor het zwakke verkiezingsresultaat. So far, so good. Maar plots dook er een man in stropdas en wit hemd op, die met haar P45 (de Britse variant van een C4-ontslagbrief) kwam zwaaien, vlak voor haar neus. May was duidelijk aangeslagen, en wist er niets beter op dan de brief te aanvaarden, waarop de man, comedian Simon Brodkin de duim opstak naar minister Johnson en schreeuwde: “Boris, ik heb je opdracht uitgevoerd!”.

Het duurde pijnlijk lang voor May het ongemakkelijke grapje maakte “dat ze Jeremy Corbyn een C4 wilde geven”. Corbyn is de leider van Labour, de grootste oppositiepartij.

En daarna werd het erger en erger. May kreeg een krop in de keel, stond steeds erger te hoesten, en de speech viel weer stil. Uiteindelijk moest Philip Hammond haar een hoestsnoepje aanbieden, in wat alweer een ongemakkelijke scène was.

Vervolgens stortte de slogan van May in. Letterlijk. Achter haar vielen twee letters uit de slogan “Building a country that works for everyone” zomaar naar beneden. Symbolischer kon haast niet. Toen de speech eindelijk afgelopen was, zag je de aarzeling bij haar ministers. Johnson moest aangemaand worden door minister Amber Rudd, om toch maar te applaudisseren.

Gesponsorde artikelen