Speechless … geen Nainggolan bij de Rode Duivels? Dan kan je nu maar beter echt wereldkampioen worden, Martinez!

Speechless … geen Nainggolan bij de Rode Duivels? Dan kan je nu maar beter echt wereldkampioen worden, Martinez!

Ongeloof bij de fanclub van Radja Nainggolan. “Speechless”, staat op de Facebook-pagina te lezen. Intussen weten bronnen rond de voetballer dat bondscoach Roberto Martinez hem gisteren is gaan vertellen dat hij niet mee mag naar het WK in Rusland. Nochtans kende Nainggolan een topseizoen, maar dat is voor deze bondscoach al lang niet meer genoeg. Hopelijk keert zich deze keuze niet tegen Martinez als de Belgen straks veel te vroeg hun koffers moeten pakken …

Om 12 uur maakt de bondscoach 23 namen voor het WK in Rusland bekend. Maar nu al lijkt duidelijk dat Nainggolan daar niet bij zal zijn. Vreemd, want Nainggolan moet één van de populairste Rode Duivels van dit moment zijn. Verschillende polls circuleerden in de media de voorbije week, en bijna iedereen wil de middenvelder erbij. Maar Roberto Martinez heeft al vaker bewezen dat hij niet luistert naar de publieke opinie en zijn eigen zin doet.

Eigenzinnig is de Spanjaard dus wel, maar in de ogen van vele supporters gaat dit over een persoonlijke vete met Nainggolan, niet om voetbalkennis. Dat kan ook moeilijk als je het voorbije seizoen van de Rode Duivel bekijkt. Met AS Roma bereikte hij de halve finale van de Champions League, waarin hij tegen het onverzettelijke Liverpool strandde. Maar onderweg sneuvelden onder andere Lionel Messi en Barcelona wel tegen Nainggolan en co.

Probleemkind

Ook Marc Wilmots liet Nianggolan vier jaar geleden thuis, waardoor de speler maar niet op een WK geraakt. Op het EK van 2016 was hij er wel bij. Daar brak een nationale rel uit toen hij gespot werd met een pakje sigaretten. Nog voor Martinez bondscoach werd was de negatieve sfeer al ontstaan. Helaas bleef het daar niet bij en werd Nainggolan vaker voer voor discussie. Te laat op de tactische bespreking, een positieve alcoholtest, … Het zijn dingen waarmee je de gentleman in de Spanjaard niet gelukkig maakt.

Als we wereldkampioen worden, hoeft Martinez niks te vrezen. Dan is iedereen Nainggolan al vergeten wanneer het volksfeest losbarst en haalt de coach zijn gelijk

Bovendien schat Martinez als product van de Premier League de Italiaanse competitie niet zo hoog in. Daar komt nog eens bij dat de wachtkamer bij onze getalenteerde nationale ploeg zo vol zit dat de coach straks zelfs nog een goede sportieve verklaring voor zijn beslissing kan geven. Er zullen nog Rode Duivels teleurgesteld moeten afdruipen. Wie mag Nainggolan dan vervangen? Nacer Chadli, Youri Tielemans, Steven Defour, Anthony Limbombe, …?

Ons supportershart doet pijn wanneer we vaststellen dat zo’n getalenteerde speler als Nainggolan weer naast de selectie gaat vallen. Sportief kan hij niet veel meer bewijzen, maar de keuze van de bondscoach is bepalend. Ergens siert het Martinez ook wel dat hij voet bij stuk houdt, maar hij moet zich wel bewust zijn van het feit dat alles zich in één klap tegen hem kan keren. Sinds zijn komst in de zomer van 2016 was het vooral speeltijd voor de Spanjaard. In een kwalificatiecampagne waarin de Rode Duivels de tegenstand konden opeten, ook al was het niet altijd even spectaculair. In Rusland zal het veel beter moeten als we de ambities willen realiseren.

EPA

Wereldkampioen

En laat net dat het probleem zijn: we hebben de voorbije wedstrijden wel vaker het gevoel gehad dat we een speler als Nainggolan missen. Iemand die net dat doet wat een andere Rode Duivel niet zou doen. We hebben het dan over sportieve acties, niet over het opsteken van een sigaret. Hij past misschien iets minder in het spelsysteem van Martinez, Nainggolan is een joker die de bondscoach iedere match achter de hand kan houden. Want wees maar zeker wie met de vinger zal worden gewezen als de Belgen er straks vroeg uit liggen.

Als we wereldkampioen worden, hoeft Martinez niks te vrezen. Dan is iedereen Nainggolan al vergeten wanneer het volksfeest losbarst en haalt de coach zijn gelijk. En dan lijkt Radja’s toekomst bij de Rode Duivels helemaal voorbij, want Martinez heeft intussen bijgetekend. Maar in alle andere gevallen horen we de kritiek nu al komen. En dan wacht eerder het schavot op de grote markt in Brussel, zoals in 2016 ook de kop van Wilmots rolde na een teleurstellend EK. Afwachten tot 12 uur vanmiddag, want dan begint het WK voor de Rode Duivels, met of zonder Nainggolan.

Hij past misschien iets minder in het spelsysteem van Martinez, Nainggolan is een joker die de bondscoach iedere match achter de hand kan houden

Gesponsorde artikelen