Left Right
scrollTop top

Speedboot uit vlas: plasticvrij en volledig recycleerbaar


© Eco2boats

Een Oost-Vlaamse start-up probeert de eerste circulaire speedboot ter wereld op de markt te brengen. De boot omvat geen plastic, hout of glasvezel.

In de EU zijn er meer dan 5,5 miljoen glasvezelboten en 99 procent komt terecht op de vuilnisbelt of de bodem van de zee.

Wie? De 21-jarige scoutsleider Yoni De Munter is, net als zijn vader Dirk, gepassioneerd door ecologische pleziervaartuigen. Met zijn start-up Eco2boats hoopt hij in het najaar in productie te gaan met een volledig recycleerbare boot zonder plastic of hout.

Materiaal? De boot wordt volgens Eco2boats volledig gemaakt uit natuurlijke materialen.

  • Het gaat om vezels uit vlas en basaltsteen en een grotendeels plantaardige epoxy. De stevigheid is volgens de ontwerpers vergelijkbaar met plastic of glasvezel.
  • Het vlas is van eigen bodem en wordt lokaal verwerkt en geweven. Eco2boats ontwikkelt daarmee een nieuwe toepassing voor de eeuwenoude Vlaamse textielindustrie.
  • Het project krijgt de steun van weverij Flaxco in Roeselare (vlas), Basaltex in Wevelgem (basalt) en het Duitse Timeout (epoxy).
  • De romp weegt door het gebruik van de natuurlijke vezels 490 kg, wat de helft is van een traditonele speedboot.
  • De speedboten kunnen met elk motortype gecombineerd worden, waaronder ook elektrische motoren

Het circulaire idee. Het botenbedrijf maakt zich sterk dat de gebruikte materialen recycleerbaar zijn volgens de principes van de circulaire economie.

  • De start-up is van plan gebruikte boten terug te kopen en daarna het composiet te vermalen en te hersmelten voor nieuwe toepassingen, zoals de zitting van een stoel.
  • Eens de technologie verder staat, hoopt het bedrijf zelfs de hele boot te kunnen verkruimelen tot meststof voor de landbouwsector.
  • De vlasteelt verbruikt veel meer CO2 dan dat hij uitstoot, waardoor vlascomposieten een gunstige ecologische voetafdruk hebben. “Onze speedboot vervuilt niet, maar haalt dankzij de vlasplanten 1 ton CO2 uit de lucht”, zegt het jonge bedrijf.

De crowdfunding. Eco2boats maakt zijn plannen bekend om een crowdfundingcampagne aan te zwengelen. Het doel is om tegen 30 augustus 40.000 euro op te halen voor de Ocean 7, een prototype waarmee het botenbedrijf volgend jaar het Kanaal wil oversteken en daarmee in het Guinness Book of Records wil komen.

(mah)

.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…