Speel de verkiezingsspeech-bingo!

Speel de verkiezingsspeech-bingo!

Nadat ze zondagmorgen voor het oog van de camera’s hun stem hebben uitgebracht, zullen de partijvoorzitters en de boegbeelden van hun partij zich enkele uren terugtrekken. Terwijl ze vol spanning uitkijken naar de eerste resultaten, beginnen de politici reeds na te denken over de speeches die zij zullen geven die avond. En of het nu een speech is om een overwinning te vieren of een nederlaag toe te geven, beide soorten toespraken bevatten doorgaans enkele klassieke elementen. We zetten ze even op een rijtje en helpen de partijvoorzitters nu al op de goede weg.

In alle discretie, en ongetwijfeld met één oog op het televisiescherm, beginnen partijvoorzitters en boegbeelden de verklaringen uit te schrijven die ze later die avond zullen afleggen in de televisiestudio’s en op de nachtelijke slotbijeenkomst met de partijmilitanten. Ook al hoopt elke partijvoorzitter dat hij de lange en slopende campagne mag beëindigen met een ronkende overwinningstoespraak, de meeste houden ook wel rekening met een worst-case scenario. Wanneer ze in hun wagen stappen naar de verkiezingsshows in de televisiestudio’s, hebben de meeste partijvoorzitters dan ook twee toespraken op zak: een in geval van overwinning, en een in geval van nederlaag.

Partijvoorzitters kunnen onderstaand overzicht gebruiken als een checklist bij het uitwerken van hun toespraak. En wie ’s avonds op televisie naar de toespraken en verklaringen luistert, kan het gebruiken als een soort ‘buzzword’ bingo. Elke keer u iets hoort dat beantwoordt aan één van de elementen uit het lijstje met vuistregels, kan u een kruisje zetten. Benieuwd welke politicus het meeste kruisjes achter zijn naam krijgt…

Donwload het ‘verkiezingsspeech bingo’ spelformulier hier.

1. De speech van de ‘winnaar’.

De belangrijkste uitdaging voor de winnende partij bestaat erin de vreugde te doseren en vooral niet als overmoedig te worden gepercipieerd. Het is genieten, maar met de handrem op. De partij wil in deze omstandigheden de overwinning als ‘logisch’ neerzetten en nu snel overgaan tot de orde van de dag… want dat is wat de kiezer wil, dat is waarom de kiezer de partij zo’n duidelijk mandaat heeft gegeven. De partij wil nu vooral leiderschap en daadkracht uitstralen. Ze steekt de hand uit naar de andere partijen en waakt erover hen niet te kleineren. Want uiteindelijk moet er onvermijdelijk toch een coalitie worden gevormd. Een overwinningstoespraak wordt doorgaans opgebouwd rond volgend stramien…

De kiezer heeft perfect begrepen waar deze verkiezingen om draaiden.
De kiezer heeft ons een duidelijk mandaat gegeven.
Door massaal op onze partij te stemmen, heeft de kiezer een duidelijk signaal gegeven aan de nieuwe regering.
We zijn het aan de kiezer verplicht om ons programma nu snel te realiseren.
De campagne is voorbij. Ik roep alle partijen op om nu de handen in elkaar te slaan.
We willen samenwerken met alle partijen die bereid zijn aan ons programma mee te werken..
We zijn zeer blij met de resultaten, maar we blijven met beide voeten op de grond. We staan voor immers voor grote uitdagingen.

De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven.

2. De speech van de ‘verliezer’.

Als de nederlaag echt duidelijk is, dan doe je er als partij goed aan deze meteen en zonder dubbelzinnigheid toe geven. Het heeft weinig zin om verzachtende omstandigheden in te roepen. De kiezer heeft immers altijd gelijk. Breng deze boodschap meteen, dan ben je daar alvast van af. Vanaf dan kijk je naar de toekomst. De campagne voor de volgende verkiezingen begint bij wijze van spreken morgen al. In afwachting toon je je bescheiden, maar constructief. Wat er ook gebeurt, mis de kans niet om je (ontgoochelde) militanten te danken en op te peppen. Je hebt hen nu immers meer dan ooit nodig.

De kiezer heeft natuurlijk altijd gelijk.
We hebben hard ons best gedaan maar we zijn er blijkbaar niet in geslaagd de kiezer voldoende duidelijk te maken waarvoor we staan.
Ja, dit is een klap. Maar we zullen hier als partij versterkt uitkomen.
Er zijn peilingen geweest die erger hadden voorspeld. Laat ons dus positief zijn.
We zullen ons nu eerst in alle rust moeten bezinnen en lessen trekken.
Ik neem in elk geval de verantwoordelijkheid voor deze resultaten en stel mijn mandaat ter beschikking als dit in het belang zou zijn van de partij.
Wij zijn nu niet aan zet. Andere partijen zullen nu het initiatief moeten nemen.

De kiezer heeft altijd gelijk.

3. De speech van de verliezer die zich toch een halve winnaar waant.

Elke verkiezing levert winnaars en verliezers op. Maar feit is dat bij de verliezers de verleiding vaak groot is om de nederlaag te relativeren. Je ziet inderdaad heel wat politici zich in allerlei bochten wringen om wat op een nederlaag lijkt, toch als een halve overwinning voor te stellen. Zo willen ze hun kansen gaaf houden om misschien toch nog opgevist te worden voor regeringsdeelname. Om daarin te slagen zoeken ze hun toevlucht tot wendingen als…

De kiezer heeft ons een signaal gegeven, maar deze score is zeker geen motie van wantrouwen.
We wisten dat het moeilijk ging zijn en deze uitslag bevestigt dat.
We hadden wellicht op meer gehoopt, maar er zijn ook heel wat positieve elementen. In sommige regio’s scoren we inderdaad slecht, maar elders dan weer merkelijk beter.
In vergelijking met… (eerdere peiling/vorige verkiezing/andere partijen/ …), hebben we redelijk goed stand gehouden en zijn we soms zelf vooruit gegaan.
Wat ons in deze verkiezingen een beetje parten heeft gespeeld is …
Wij zijn nu niet aan zet. Andere partijen zullen nu het initiatief moeten nemen.
Met deze score denken we aanspraak te kunnen maken op regeringsdeelname. Maar we zullen dat enkel doen als we daarmee ook ons programma kunnen realiseren.

We zullen zondagavond alvast aandachtig luisteren !

Wij zijn nu niet aan zet. Andere partijen zullen nu het initiatief moeten nemen.

Dit artikel werd geschreven door het public affairs team van akkanto, dat de afgelopen maanden de vinger aan de pols hield van de politieke ontwikkelingen in de aanloop naar de moeder aller verkiezingen op 25 mei 2014. Voor meer analyses kunt u terecht op elections2014be of ons volgen op twitter.

Gesponsorde artikelen