Spelersmakelaar Henrotay opgepakt naar aanleiding van huiszoekingen bij Anderlecht en Voetbalbond

Spelersmakelaar Henrotay en Daniel Van Buyten
Getty: Spelersmakelaar Henrotay (links) opgepakt

Spelersmakelaar Christophe Henrotay en een medewerker zijn opgepakt in een zaak rond witwassen en omkoping bij transfers in het voetbal. Henrotay werd gearresteerd in Monaco en wordt verhoord, bij de medewerker gebeurde dat in Luik. Om welke transfers het concreet gaat, is niet geweten. Henrotay regelde onder meer transfers van de topspelers Aleksandar Mitrovic, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Leander Dendoncker.

In een onderzoek rond financiƫle fraude in het voetbal zijn bij meerdere huiszoekingen twee personen opgepakt. Spelersmakelaar Christophe Henrotay en zijn medewerker worden verdacht van witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetballers.

Het federaal parket laat aan de VRT weten dat de arrestaties gebeurden na de huiszoekingen bij voetbalclub Anderlecht en de Belgische Voetbalbond in het voorjaar. Vanmorgen hebben er in totaal zeven huiszoekingen plaatsgevonden, waarvan vier in Monaco, twee in Belgiƫ en 1 in Londen.

Getty: Spelersmakelaar Henrotay (links) opgepakt

Geld achtergehouden.

In oktober 2018 raakte al bekend dat het parket van Tongeren een strafonderzoek startte tegen Henrotay. Hij zou commissielonen hebben achtergehouden bij meerdere transfers van Anderlecht-spelers, onder andere bij die van Romelu Lukaku (naar Chelsea), Youri Tielemans (naar Monaco) en Leander Dendoncker (naar Wolverhampton Wanderers).

Bovendien zou Henrotay creatieve constructies met vennootschappen in het buitenland opgezet hebben om belastingen te ontduiken. Henrotay reageerde dat hij “nooit spelers bestolen heeft”.

Gesponsorde artikelen