Spier ontdekt bij de hond die zorgt voor triestige blik en je telkens weet in te palmen

Hond
Unsplash

Je hond kan je aankijken met zo een blik dat je meteen volledig ingepalmd bent en onderzoekers weten nu waar die triestige ogen vandaan komen. Honden mogen dan wel afstammen van wolven, ze hebben een spier die de wolf niet heeft en dat verklaart veel.

Die treurige blik van je hond komt dan toch ergens vandaan, dat hebben Britse en Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Het gaat over een spiertje onder de wenkbrauwen die voor een droevige blik zorgt.

Voorouders

Hoewel de hond afstamt van de wolf, blijken deze twee toch niet identiek hetzelfde te zijn. Dat de twee dieren een andere manier van leven hebben, dat wisten we al aangezien de wolf een jachtdier is en de hond een gezelschapsdier. Het is ondertussen 33.000 jaar geleden dat de hond zich afgescheiden heeft van zijn voorouders en een tam beestje is geworden. Die andere manier van leven heeft voor enkele ontwikkelingen gezorgd, zoals we nu kunnen zien bij de oogspier die werd ontdekt. De spier zorgt ervoor dat het dier zijn ogen wijder kan opentrekken en tegelijkertijd een triestige blik geeft, volgens Juliane Kaminski, psycholoog aan de universiteit van Portsmouth.

15 signalen die verklappen dat jij een echte hondenmens bent.

Unieke hondenspier

Juliane Kaminski en haar team onderzochten aan de PNAS vier wolven en zes honden van verschillende rassen. Hierin deden zij een ontleding van de twee dieren hun lichaam en kwamen zij tot de conclusie dat de hond een unieke spier heeft onder de wenkbrauw, genaamd de musculus levator anguli ocul medialis. En ook andere onderzoekers bevestigen deze vaststelling, zoals Arjen en Alphen, gedragswetenschapper en auteur van de opvoeding voor honden. Zij stelden vast dat de spier zich ontwikkeld heeft door de relatie die de hond met de mens heeft, dat meldt de Volkskrant. Waar wolven ieder oogcontact vermijden, maken honden dat juist heel veel en vormt dat op die manier ook een logische verklaring voor de ontwikkeling van de spier. Honden en mensen leven dag in, dag uit met elkaar samen en dat heeft zijn effect.

Hier zijn 15 honden die echt niet beseffen hoe groot ze zijn.

Siberische husky

Verder werd duidelijk dat de hond ook een sterkere ontwikkelde oogspier heeft, wat dan weer niet het geval is bij de Siberische husky. Die heeft namelijk gelijkaardige genen als de wolf, die net zoals de husky ook geen sterk ontwikkelde oogspier heeft. Tenslotte werd na het onderzoek ook duidelijk dat de hond een veel intensere blik geeft wanneer hij zijn baasje ziet en vaker zijn wenkbrauwen optrekt in vergelijking met de wolf. En die blik weet je keer op keer in te palmen omdat je er bekend mee bent, waardoor je in zwijm valt voor de charmes van je hond.

Gesponsorde artikelen