Spionnen CIA en NSA vertelden Israëlische inlichtingendiensten dat Trump niet te vertrouwen is

Spionnen CIA en NSA vertelden Israëlische inlichtingendiensten dat Trump niet te vertrouwen is

Op een meeting tussen spionnen van onder meer de NSA en de CIA en hun collega’s van de Mossad en AMAN, zijn de Israëli’s door hun Amerikaanse collega’s gewaarschuwd voorlopig geen gevoelige informatie aan het Witte Huis te geven. Die zou immers doorgespeeld kunnen worden aan Rusland en Iran.

De doorgaans uitstekend ingelichte krant Yediot Ahronot komt met dat verhaal.

Ze kon uit bronnen bij het AMAN, de inlichtingendienst van het Israëlische leger, vernemen dat er onlangs een meeting was tussen vertegenwoordigers van de Amerikaanse inlichtingendiensten en hun Israëlische collega’s. Die werken nauw samen, vooral in dossiers aangaande Iran.

De Amerikaanse inlichtingenofficieren waarschuwden hun Israëlische collega’s dat ze vanaf volgende week “heel voorzichtig” moeten zijn met het delen van informatie met de regering-Trump.

“Leverages of pressure”

Tijdens de meeting kregen de het National Security Agency (NSA) “highly credible information” heeft dat Rusland en dan in het bijzonder de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) en de Russische militaire inlichtingendienst GRU niet alleen wel degelijk verantwoordelijk zouden zijn voor de hacks van onder meer de Democratische partij, maar ook in het bezit zouden zijn van “leverages of pressure over Trump” (manieren om Trump te kunnen chanteren).

De Amerikaanse inlichtingendiensten drongen er bij hun Israëlische collega’s op aan om vanaf 20 januari “bijzonder oplettend” te zijn met welke informatie ze doorspelen aan het Witte Huis en de National Security Council (NSC) waarin veel leden van team Trump zitten.

Er zou ook gezegd zijn dat de Israëli’s er rekening mee moeten houden dat die informatie van het Witte Huis naar het Kremlin zou gaan en zo ook in de handen van Iran zou terechtkomen.

Probleem

Het wijst er in elk geval opnieuw op dat er zich een groot vertrouwensprobleem aan het stellen is tussen Trump en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Conflicten tussen de president en de inlichtingendiensten zijn wel niet nieuw. Kennedy, Johnson en vooral Nixon wantrouwden de CIA en de FBI.

Eerder deze week meldde de BBC dat CIA-medewerkers hebben laten weten dat er niet één, maar meerdere Trump-tapes “van seksuele aard” bestaan.

De CIA zou volgens de BBC van mening zijn dat de claims van de Russen dat zij belastende informatie over Trump hebben, “geloofwaardig” zijn. Een hoofd van een inlichtingendienst in een Oost-Europees land zou dit in augustus ook hebben bevestigd.

Gesponsorde artikelen