Spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over spanningen in Iran

Spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over spanningen in Iran

Op vraag van de Verenigde Staten houdt de VN-Veiligheidsraad vanavond een spoedvergadering over de situatie in Iran. Moskou waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump om af te zien van “een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden” van Iran. Wat het resultaat van de bijeenkomst zal zijn, is nog onduidelijk.

Ook het standpunt dat de westerse bondgenoten van de Verenigde Staten zullen innemen, is nog niet duidelijk. Tot grote ergernis van de Amerikanen hebben zowat alle Europese landen zich afzijdig gehouden van de protesten tegen het strenge regime in Iran.

Amerikaans vicepresident Mike Pence schreef woensdag nog in een opiniestuk in de krant The Washington Post: “Helaas hebben veel van onze Europese partners, en ook de VN, verzuimd om zich krachtig uit te spreken over de groeiende crisis in Iran. Het is tijd dat ze van zich laten horen.”

EU weigert “retoriek à la Trump”

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat tevergeefs geprobeerd heeft om de Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, te overtuigen om het geweld van de Iraanse regering tegen betogers scherp te veroordelen. Volgens anonieme Europese diplomaten wil de EU zich niet tot retoriek à la Trump laten verleiden.

De Amerikaanse president Donald Trump koos na het uitbreken van de straatprotesten al radicaal de kant van de demonstranten. “De Iraanse regering moet de rechten van het volk respecteren, inclusief het recht om zichzelf te uiten. De wereld kijkt toe!”, schreef Trump op Twitter. Volgens hem hebben de Iraniërs genoeg van de corruptie en de steun van hun leiders voor terroristische bewegingen in het Midden-Oosten.

Een verklaring van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken luidde zo: “De Iraanse leiders hebben een welvarend land met een rijke historie en cultuur veranderend in een verarmde schurkenstaat waarvan geweld, bloedvergieten en chaos de belangrijkste exportproducten zijn.”

Minstens 21 doden

Bij de botsingen tussen de Iraanse regeringstroepen en demonstranten zijn al minstens 21 mensen omgekomen. Vrijdag gingen regeringsgezinde Iraniërs de straat op. De veiligheidsdiensten beweren dat ze de situatie onder controle hebben.

Volgens de Iraanse leiders hebben de VS, Israël, Saoedi-Arabië en sociale media de protesten in de hand gewerkt. De hoge geestelijke ayatollah Ahmad Khatami zegt dat “het vuur is aangewakkerd op internet”. Eerder deze week heeft Teheran Instagram en Telegram verbannen. Naar schatting zaten zo’n 42 miljoen Iraniërs op Telegram. Dat is ongeveer de helft van de bevolking.

Gesponsorde artikelen