Left Right
scrollTop top

(SPOILERS) Dé vraag die elke Game of Thrones-fan zich stelt: wat spuwde Viserion?


(SPOILERS) Dé vraag die elke Game of Thrones-fan zich stelt: wat spuwde Viserion?

In de seizoensfinale van ‘Game of Thrones’ zagen we een dode draak door de lucht vliegen met op zijn rug de Night King. Hoewel de gaten in Viserions vleugels uit het niets komen, valt zijn blauwe adem wel te verklaren. En nee het is geen ijs of een sterke laser. 

Seizoen zeven van Game of Thrones sloot af met een gigantische cliffhanger. Bran ziet in een visioen hoe het leger van de doden steeds dichterbij komt. En dan komt de Night King uit de verte aangevlogen op zijn zombiedraak om de muur met de grond gelijk te maken. Zonder ook maar één “Dracarys” spuwt Viserion iets wat de muur doet smelten. En het is net dat laatste wat de meeste fans kopzorgen bezorgt. Wat spuwt een zombiedraak? IJs? Of zijn het lasers? En hoe kan dat blauwe licht een gigantische magische muur in een keer doen wegsmelten?

Geen ijsdraak

Na de voorlaatste aflevering van Game of Thrones dachten veel fans dat de neergestorte draak Viserion zou veranderen in een ijsdraak, een monster dat wordt beschreven in de boeken van George R.R. Martin. Maar wanneer we de beschrijving van zo’n ijsdraak vergelijken met de Viserion die we deze week te zien kregen, blijkt daar niets van aan te zijn. “Ijsdraken zijn groter dan de Valyriaanse draken. Ze zijn gemaakt uit ijs met ogen als blauw kristal en doorzichtige vleugels”, schreef Martin in The World of Ice and Fire. “Gewone draken spuwen vuur, ijsdraken spuwen koude, een kilte die zo verschrikkelijk is dat het een mens volledig kan bevriezen in nog geen halve hartslag.” Viserion bevriest de muur niet extra hard, maar doet hem smelten. Viserion is dus geen Vrieserion.

Dicyanoacetyleen

Viserion spuwt dus geen ijs, maar wat dan wel? Motherboard denkt een verklaring te hebben gevonden. Vlammen kunnen namelijk ook blauw zijn. Denk maar aan de vlam die uit een snijbrander komt, waarmee bijvoorbeeld staal kan worden doorgebrand. De blauwe vlam is het gevolg van het acetyleen-gas en een grote hoeveelheid zuurstof. Die extra zuurstof wordt toegevoegd om de vlam brandend te houden en de temperatuur extreem hoog.

Een gele vlam heeft een temperatuur van 1.000°C, zo’n blauwe vlam kan tot wel 4.000°C warm worden. Zeker wanneer je er een brandstof aan toevoegt die de heetste vlam ter wereld veroorzaakt: dicyanoacetyleen. Volgens Motherboard ging de overgang van levende naar zombie draak gepaard met een verandering in maagsappen en zit die brandstof nu in Viserions reserves. Daarom kan hij nu ook zo’n blauwe vlammen spuwen. Hij is dus ook vier keer sterker dan zijn broers.

Muur smelt niet, maar verdampt

De vlammen van 4.000°C zouden ook kunnen verklaren waarom de muur niet verandert in een grote plas water. Moest een ‘normale’ draak de muur proberen omver spuwen, zou die smelten en in een ijszee veranderen. Wights kunnen niet zwemmen en dan zou het leger alsnog vastgezeten hebben achter een zee van de muursmeltwater. Viserion met zijn blauwe vlam doet het ijs in de muur verdampen zodat het leger van zijn ruiter meteen kan passeren. De draak was dus het ultieme schaakstuk in het plan van de Night King.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…