Spontane staking bij Amazon in Duitsland, maar wat zijn de gevolgen voor leveringen in België?

Medewerkers van Amazon hebben vannacht op zes locaties in Duitsland het werk neergelegd. Het gaat om de magazijnen in Werne, Leipzig, Rheinberg, Bad Hersfeld (2 locaties) en Koblenz. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden en zijn van plan om tot kerstavond niet meer te werken.

Terwijl Amazon in 2020 zijn winst en beurswaarde steeds sneller zag stijgen, neemt de druk op het personeel van het postorderbedrijf voortdurend toe. In Duitsland is dat de voorbije dagen alleen nog maar erger geworden door een nieuwe sluiting van de niet-essentiële winkels.

Collectieve arbeidsovereenkomst

“Door de sluiting van de stationaire detailhandel vorige week is het ordervolume van postorderbedrijven zoals Amazon opnieuw aanzienlijk toegenomen. Terwijl het bedrijf zijn miljarden winst blijft verhogen, weigert het werknemers te betalen volgens de collectieve arbeidsovereenkomst. Dit zijn onze minimumvoorwaarden”, klinkt het bij Stefanie Benefitberger van de vakbond ver.di.

“Onze collega’s komen daarentegen onder nog meer te staan omdat Amazon ondanks de extra werkdruk leveringsbeloften doet aan zijn klanten. Dit gaat onvermijdelijk ten koste van de gezondheid van hun personeel, vooral nu tijdens deze pandemie”, gaat ze verder.

Tot kerstavond

Op dit moment zouden op de zes locaties zo’n 800 werknemers het werk hebben stilgelegd. De vakbond hoopt dat dat aantal oploopt tot 1.700. Zij willen blijven staken tot 24 december, op kerstavond.

Amazon zelf laat weten dat hun personeel kan genieten van “uitstekende salarissen, uitstekende aanvullende arbeidsvoorwaarden en uitstekende carrièremogelijkheden”. Zij voegen eraan toe dat gezondheid en welzijn hun grootste prioriteit is.

Weinig hinder

Het postorderbedrijf verwacht verder weinig hinder bij leveringen omdat het grootste deel van het personeel nog steeds aan het werk is. Amazon heeft in Duitsland meer dan 20.000 mensen in dienst. Ook in België zouden leveringen gewoon op tijd toekomen.

Meer
Lees meer...