Left Right
scrollTop top

Spotify gaat vandaag naar de beurs en beleggers worden nu al lichtjes zot van SPOT


Spotify gaat vandaag naar de beurs en beleggers worden nu al lichtjes zot van SPOT

Vandaag noteert Spotify voor het eerst op de beurs van New York. Iedereen houdt z’n adem in: het is dé beursgang van het jaar. En gezien de afgelopen dagen heel woelig waren voor tech-aandelen zou het wel eens een wilde rit kunnen worden.

Vandaag, als straks om 9.30 uur de bel klinkt op Wall Street (bij ons dus in de namiddag), zal het begin zijn van een spannende beursdag. Want voor het eerst noteert op de NYSE, de New York Stock Exchange, het Zweedse bedrijf Spotify, onder de ticker SPOT. De Zweden zijn de marktleider voor muziekstreaming wereldwijd. Spotify claimt liefst 71 miljoen betalende abonnees te hebben. Daarmee laten ze alle concurrenten ver achter zich.

Maar de Zweden noteren vandaag een beetje zoals in het Wilde Westen, op de beurs in New York. Want ze brengen geen enkel nieuw aandeel naar de beurs, ze verhogen hun kapitaal niet. Het zijn dus puur aandelen die verkocht worden door huidige aandeelhouders. Dat maakt dat een echte waardering niet gemaakt is, door begeleidende zakenbankiers.

Zonder prijsvork, zonder echte inschatting van de waarde van Spotify, is het puur een kwestie van vraag en aanbod. En dat zou dus wel eens heel wild kunnen worden op de eerste handelsdag. Zelfs een startprijs is er niet, en niemand weet hoeveel aandelen er te koop zullen aangeboden worden.

Wat doet Daniël Ek?

Veel hangt natuurlijk af van de founder en CEO, Daniël Ek, die 27,1 procent in handen heeft. De andere founder, Martin Lorentzon, heeft 14,1 procent in handen. Daarnaast zitten er een pak grote beleggers in, en ook interessant, Sony Music Entertainment bezit 5,7 procent. Maar verkopen die grote jongens hun aandelen, of een deel? Dat zou onwaarschijnlijk zijn. Ek en Lorentzon hebben hoe dan ook 80 procent van de stemrechten in handen.

Dit jaar en ook vorig jaar, zijn er natuurlijk wel al aandelen tussen verschillende partijen verkocht. Maar veel leren we daar niet uit over de echte waarde van Spotify. Want volgens de ene verkoop was de waarde 6,3 miljard, volgens de andere 23,4 miljard. Sommige analisten hebben nu al een prijs van 220 dollar op de aandelen geplakt, dat zou het bedrijf op net geen 40 miljard dollar waarderen. Maar of dat nog opgaat, nu grote vissen zoals Facebook en Amazon de afgelopen dagen flinke klappen kregen, is onzeker.

Zullen ze ooit winst maken?

Bovendien: één grote vraag hangt boven Spotify. Hoe gaan ze ooit winst maken? Het bedrijf ging vorig jaar liefst 1,24 miljard euro in het rood. Al twaalf jaar, zolang ze bestaan, draaien ze verlies. Dus het is niet duidelijk of er echt een businessmodel achter de streaming zit. Anderzijds, ze hebben we een omzet van dik 4 miljard, mensen zijn dus wel bereid te betalen voor de dienst.

En Spotify geeft handenvol geld uit aan de artiesten. Bijna 80 procent van hun uitgaven gaan naar de auteursrechten. Op die manier heeft Spotify wel een gigantische bibliotheek aan songs, maar dat kost dus handenvol geld. Willen Ek en co op een dag geld gaan verdienen, dan moet dat percentage duidelijk toch naar beneden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547