Spotify reageert: “We betalen meer dan 6 miljoen dollar per jaar aan een topartieste als Taylor Swift”

Spotify reageert: “We betalen meer dan 6 miljoen dollar per jaar aan een topartieste als Taylor Swift”

Spotify heeft sinds haar oprichting in 2008 al meer dan 2 miljard dollar (of zo’n 1,6 miljard euro) uitgekeerd aan platenlabels en andere uitgevers. Dat stelt Daniel Ek, de CEO van Spotify, in een blogpost. Daarin verwijst hij ook duidelijk naar Taylor Swift, die vorige week haar muziek van Spotify haalde, omdat ze er te weinig aan zou verdienen.

“Taylor Swift heeft absoluut gelijk: muziek is kunst, kunst heeft een echte waarde en artiesten verdienen het om daarvoor betaald te worden”, zo begint de blogpost. “We begonnen met Spotify omdat we van muziek houden en piraterij de muziek aan het vermoorden was. Dus al dat gedoe over hoe Spotify geld verdient op de rug van de artiesten, stoort me enorm.”

Piraterij is dus de vijand, aldus Daniel Ek. “Weet je waarom? Twee cijfers: 0 en 2 miljard dollar. Piraterij betaalt artiesten geen cent – niets, nul, zero. Spotify heeft al meer dan twee miljard dollar betaald aan platenlabels, uitgevers en auteursrechtenorganisaties.”

Taylor Swift

Een deel van het probleem is natuurlijk dat het geld dat Spotify aan de platenlabels geeft niet overeenkomt met het geld dat de artiesten zelf krijgen.

Maar volgens Ek heeft Taylor Swift zeker niet te klagen. “Met onze huidige grootte gaan de betalingen voor een topartieste zoals Taylor Swift (voor ze haar muziek uit de catalogus haalde) boven de 6 miljoen dollar per jaar, en dat bedrag stijgt alleen maar – we verwachten dat er binnen een jaar sprake zal zijn van een verdubbeling.”

Spotify heeft volgens Ek wereldwijd dan ook 50 miljoen gebruikers, van wie er 12,5 een betaald abonnement (tien euro per maand) hebben. Je kan zijn volledige blogpost hier lezen.

Bronnen: Business Insider, NME

Gesponsorde artikelen