Sprankeltje hoop? Macron gelooft echt dat Trump gaat bijdraaien over klimaatakkoord

Sprankeltje hoop? Macron gelooft echt dat Trump gaat bijdraaien over klimaatakkoord

De Franse president Macron zegt dat hij goede hoop heeft dat Donald Trump alsnog terugkomt van zijn besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Macron zegt dat in een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Macron en Trump spraken elkaar afgelopen week in Parijs en de twee zouden uitvoerig hebben gedelibereerd over het klimaatakkoord, dat in 2015 door zo’n 200 landen werd ondertekend.

Het zou onder meer gegaan zijn over de dingen die Trump zou willen veranderen. “Trump zei me dat hij wilde proberen om de komende maanden een oplossing te vinden”, zei Macron tegen de krant.

“Er kan vanalles gebeuren”

Trump liet vrijdag al doorschemeren dat hij de beslissing om Parijs te verwerpen kan terugdraaien. “De VS moet een leider zijn op het gebied van milieubescherming”, zei Trump toen op de persconferentie. “Er kan van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord. We zullen wel zien wat er gebeurt.”

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over wereldwijde CO2-reductie, met als doel om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De Amerikaanse president vindt dat het akkoord grote vervuilers als China en India zacht behandelt, terwijl het bedrijfsleven in de Verenigde Staten juist grote risico’s loopt. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij openstaat voor een akkoord waar de VS beter uitkomt.

Gesponsorde artikelen