‘Spuwen’-uitspraak van Bourgeois stookt het communautaire vuur nog eens op, en dan reageert iedereen voorspelbaar 

‘Spuwen’-uitspraak van Bourgeois stookt het communautaire vuur nog eens op, en dan reageert iedereen voorspelbaar 

En zeggen dat Geert Bourgeois (N-VA), de Vlaamse minister-president, nu niet bekend staat om z’n swingende speeches en punchlines. Maar deze 11 juli werd alvast iets memorabeler, na z’n uitspraak over de taalgrens, “die is ook de stakingsgrens geworden en daar spuwen Vlamingen op”. En dat spuwen, tja, dat schoot bij alle z’n coalitiepartners en de oppositie in het verkeerde keelgat. 

Als ze bij de MR nog even eraan herinnerd moesten worden dat hun grootste coalitiepartner toch een communautaire core business heeft, dan is dat na dit weekend wel gebeurd. Want N-VA-kopstok en Vlaams minister-president Geert Bourgeois pookte het communautaire vuur stevig op, aan de vooravond van de Vlaamse feestdag. Dat deed hij niet tijdens z’n speech, maar even daarvoor in de studio’s van VTM.

“Als je bijvoorbeeld naar de afgelopen maanden kijkt: de taalgrens is een stakingsgrens geworden en de Vlamingen spuwen daarop. Ik denk dat de mensen zich heel levendig de spoor- en cipiersstakingen herinneren, waarbij de Walen bleven doorstaken terwijl de Vlaamse cipiersbonden al tevreden waren over het akkoord. De Vlamingen nemen het niet meer dat ze niet meer kunnen gaan werken en geen vrij verkeer van personen hebben”, zei Bourgeois.

Dat ‘spuwen’ schoot in het verkeerde keelgat. CD&V-kopstuk en de nummer twee uit de Vlaamse regering Hilde Crevits reageerde meteen: “Bij CD&V spuwen we niet op mensen,ook niet als we het niet eens zijn met keuzes die in Wallonië worden gemaakt”. “Dit is niet het taalgebruik van een minister-president. Het doet denken aan de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld”, zegt Robrecht Bothuyne

Bart Tommelein, de vice-ministerpresident van Open Vld, wilde er niet zoveel spel van maken in Het Laatste Nieuws: “Tja, dit toont aan dat de minister-president een Vlaams-nationalist is. Maar als N-VA wil dat het de feestdag is van iedereen, dan moet men andere zaken benadrukken.” En hij voegde er nog fijntjes aan toe: “Hij sprak niet in naam van de Vlaamse regering, maar in eigen naam.”

Bij de oppositie was van sussen geen sprake: “Het is taalgebruik dat onwaardig is voor een minister-president. Hij misbruikt de Vlaamse feestdag voor politieke propaganda. Bovendien negeert hij zo ook veel mensen die ontevreden zijn”, zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Bourgeois maakt er blijkbaar een gewoonte van om tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamigen. Het wordt een steeds triestere minister-president”, zei sp.a-voorzitter John Crombez.

Bourgeois zelf suste: “Het is te gek voor woorden dat ik zou spuwen op mensen, dat mijn partij zou spuwen. Het is een beeld dat ik gebruikt heb om duidelijk te maken dat Vlamingen vooruit willen. Dat Vlamingen aan het werk willen.”

Gesponsorde artikelen