Staalhard #1 in Trix: underground steekt kop op

Staalhard #1 in Trix: underground steekt kop op

Kans dat er in menig metalminnende huishoudens gisterochtend is opgestaan met een kater van jewelste. In tegenstelling tot de gebeurtenissen in het westen van ons land heeft het onbehaaglijk gevoel en dito hoofdpijn niet met een verwerpelijke storm te maken. Alhoewel… De eerste editie van Staalhard had er in ieder geval wel iets van weg. Snoeiharde metal en hardcore, fijn gezelschap en af en toe een fris biertje: voor Metal Monkey-contributor Steven Verhoeven moet dat met momenten niet meer zijn.  

Negen jonge bands (door ziekte moesten de thrashers van Toxic Shock verstek laten gaan) speelden ten dans in de club van de Antwerpse muziektempel Trix. Tegelijkertijd hielden de mensen achter 666 Decibels de eerste Staalhard-compilatie boven de doopvont. Staalhard wil een staalkaart zijn van onze Belgische metalscene, dus is er geselecteerd uit alle mogelijke subgenres (van thrash tot sludge). U kon hierover eerder al lezen op Newsmonkey.

Stipt om 19u30, de deuren van Trix zijn dan al een half uurtje open, trappen de jongens van SH.TG.N de avond op gang. De mix van hardcore, metal en jazz is meteen een zware dobber en niet iedereen lijkt de muziek van SH.TG.N even makkelijk te verteren. Toch kunnen wij ons wel vinden in het licht gestoord muzikaal mengsel van de heren. Toegegeven, het is even wennen aan de toetsen en de vibrafoon (!), al zien ook wij al snel de meerwaarde hiervan in. Prima opener! Onze eerste kennismaking met VVOVNDS verloopt iets minder vlot. ‘Gitzwart en luid’, in die omschrijving gaan we zeker mee. Het gekrijs van de strot van dienst geloven we dan weer een pak minder. Niet meteen spek voor onze bek.

Twee podia

Grumpf slaagt er dan weer wel in om ons op een positieve manier te verrassen. Het vintage-gehalte is ontzettend hoog bij deze jongens. Ze mixen een stevige portie eighties hardrock met NWOBHM en weten op die manier een dik half uur te boeien.

Ondertussen is de club stilaan te klein aan het worden en kan het feestje echt van start gaan. Dat doen we met de Oost-Vlamingen van Powerstroke. Het kleinere podium aan de bar (om zo weinig mogelijk tijd te verliezen maken ze in de Trix Club vanavond optimaal gebruik van de infrastructuur door constant tussen de twee podia te wisselen) davert onder de groovemetal die de mannen van Powerstroke schijnbaar achteloos uit hun mouw schudden.  
GoDi

Daarna is het de beurt aan Lothorian. Om deze band te omschrijven worden op de compilatie een paar plagerige clichés in verband met de traagheid van Limburgers bovengehaald. Na het zien en horen van de show van de band uit Maaseik kunnen we niet anders dan bevestigen dat die zogezegde loomheid aardig van past komt. Lothorian is namelijk het auditief equivalent van een sloophamer die keer op keer neerkomt met een niet te omschrijven impact op het middenoor. De slepende riffs zijn volgens ons zelfs in staat om een in gewapend beton gegoten bouwsel onderuit te halen. De sludge en doom die Lothorian deze avond het publiek in jaagt is even strak als hoogstaand. Diep onder de indruk bestellen we ons nog een pint.  

Kot afbreken

Die pint kappen we snel achterover, om meteen erna nog één te bestellen. Voltrage is namelijk aan hun set begonnen en ook al zijn er in de ondertussen bomvolle Trix Club aardig wat fans van deze Frans-Belgische band, wij zijn niet te vinden voor hun interpretatie van hairmetal uit de jaren tachtig. Neen, wij maken ons ondertussen op voor de drie afsluiters van de avond. 

Black Swarm, met de immer imposante frontman Sam De Roeck (foto rechts), doet niets minder dan het kot afbreken. Uiteraard spelen ze, net als de andere twee afsluiters, een thuismatch, maar de niets ontziende wijze waarop het viertal zich smijt is haast ontroerend en werkt aanstekelijk. Zelf omschrijven ze het als ‘no nonsense straight in the face metal’. Wij doen daar met ‘belachelijk graaf om live bezig te zien’ nog graag een schepje bovenop. Heren en dames festivalorganisatoren: u zou al aan het mailen moeten zijn!

Cheap Drugs is één van de jongere bands op de Staalhard-compilatie, maar ondanks het feit dat ze nog maar iets meer dan een jaar bestaan, hebben liefhebbers van punk en hardcore de naam ongetwijfeld al wel eens horen vallen. Vooral hun livereputatie lijkt hen vooruit te snellen. In Trix blijft de band vanavond nogal op de vlakte. Het publiek kan de show van Cheap Drugs ontegensprekelijk smaken en de hardcore dat de jongens in onze maag splitsen kunnen we zeker pruimen. Toch slaat de vonk niet helemaal over en blijven we een beetje op onze honger zitten.

 We kunnen bij een avond als deze niet echt spreken van een headliner. Feit is echter wel dat er heel wat mensen zitten te wachten op de show van Your Highness. De Antwerpenaren brengen later deze maand een split uit met Hedonist en zijn, wat ons betreft, klaar voor het grotere werk. Your Highness speelt stonermetal. Zoveel is zeker. Wat eveneens zeker is, is dat de band met alle mogelijke elementen die stonermetal en –rock zo boeiend maken aan de haal gaat en er iets compleet anders mee doet. Vergeet alle mogelijke clichés binnen het genre en laat uw wildste fantasieën (de muzikale, weliswaar) de vrije loop. Dat is wat ook de leden van Your Highness doen als ze met zijn vijven samen muziek maken. Absolute klasse.

Voltreffer

De eerste editie van Staalhard is een voltreffer, een schot in de roos en nog een paar voorbeelden van onzinnige beeldspraak die eigenlijk gewoon willen zeggen dat het een geslaagde avond was. De massale opkomst (een volle Trix Club betekent toch al gauw 450 aanwezigen) bewijst dat Staalhard een initiatief is waar heel wat mensen op zaten te wachten. Wij kijken alvast uit naar nummer 2!

Steven Verhoeven

Gesponsorde artikelen