Staalhard ertegenaan in de Trix

Staalhard ertegenaan in de Trix

Staalhard is een compilatie waarop 10 Belgische metal-acts uit alle subgenres  (van thrash tot sludge metal) de kans krijgen om zich aan een groter publiek voor te stellen. Morgen (25 januari) wordt de compilatie bij wijze van live optredens voorgesteld in de Trix in Antwerpen. Een gratis evenement by the way. Monkey contributor Ken Van Heertum sprak met Pieter-Jan Symons, één van de initiatiefnemers.

Staalhard is een project van Pieter-Jan Symons, Billy Torney en Marlon Waghemans, die stuk voor stuk hun strepen hebben verdiend in de Belgische muziekindustrie. Symons wist ons te vertellen dat het project er is gekomen nadat de drie tot de conclusie kwamen dat de metalscene in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië veel verder staat dan die in België. Niet alleen op commercieel vlak, de publieke belangstelling is ook groter en jong talent krijgt meer kansen. 

Binnen de Belgische metalscene is er talent dat aanspraak kan maken op het internationale toneel, alleen ontbreekt er een kader waardoor deze bands vaak blijven hangen in het rond-de-kerktoren-circuit.  Met Staalhard hopen Symons & co die bands een duwtje in de rug te geven.

Staalkaart

De compilatie moet gelden als een staalkaart van de Belgische metalscene en daarom werden er 10 bands uit alle subgenres geselecteerd met zowel potentieel binnen de Belgische als internationale metalscene. De bands op de compilatie werden geselecteerd door Symons, Torney en Waghemans. Een belangrijk criterium in de selectie was volgens Symons de live-reputatie van de bands omdat er in het live-circuit op langere termijn de meeste fans zijn te winnen. 

Staalhard zal uitgebracht worden als een gatefold luxevinyl met artwork van Vlaamse makelij en met op de binnenhoes alles wat je moet weten over de bands. Bovendien leverde elke band een exclusief nummer aan waardoor Staalhard exclusiever is dan een alledaags compilatiealbum.

We vroegen Symons ook nog hoe hij de toekomst van dit project ziet. “In ons ideale scenario brengen we elk jaar een langspeler uit, en dit nog jarenlang. We dromen ook van een radioprogramma, een jaarlijkse Europese tournee met enkele van de Staalhard-bands, een eigen podium op nationale en internationale metalfestivals,… Maar dat zijn voorlopig nog dromen. Laat ons eerst in alle bescheidenheid de reacties op 25 januari afwachten. Dat het een legendarische avond zal worden is wél al zeker.“

Praktisch

Op 25 januari wordt de compilatie voorgesteld in Trix in Antwerpen, op een gratis evenement waar de 10 bands zichzelf voorstellen. Geven die avond het beste van zichzelf: Black Swarm, Your Highness, Voltrage, Cheap Drugs, Lothorian, Toxic Shock, Powerstroke, VVOVNDS, Grumpf en SH.TG.N. Die laatsten hebben alvast 10 redenen gepost om zeker te gaan.

Gesponsorde artikelen