Staat premier Michel op de hitlist van de IS? Alles wijst erop

Staat premier Michel op de hitlist van de IS? Alles wijst erop

Willen de IS en haar netwerk de Wetstraat 16, de woning van de federale premier, opblazen? Op een computer die buitgemaakt is op de terroristen stonden plannen van het gebouw en foto’s van het bureau van Charles Michel. Dat schrijven L’Echo en De Tijd. Net gisteren verhoogden Kamer en Senaat ook het dreigingsniveau voor hun gebouwen. 

Viseren terroristen het politieke hart van België? Daar zijn sterke aanwijzingen voor. Op een computer van de daders van de aanslagen in Zaventem en de Brusselse metro werden foto’s van de Wetstraat 16 gevonden, net als plannen van de Lambermont, de ambtswoning. Die stonden op een computer die speurders terugvonden in een vuilnisbak aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. Daar, aan nummer 4, namen de daders een taxi richting de luchthaven. Er werd op het adres ook materiaal gevonden om nog spijkerbommen te maken.

De premier wordt al langer extra beschermd. Hij heeft persoonlijke bewakers, die hem permanent vergezellen. Maar ook de 16 krijgt al een tijdje extra beveiliging. Ook de controle op bezoekers is fel verscherpt.

België politiek raken zou meteen een nieuwigheid zijn op de lijst van aanslagen van de IS. Die viseerden tot nu toe zo veel mogelijk slachtoffers, of symbolische plekken zoals een nationaal voetbalstadium. Maar een eerste minister zou een extra symbolische overwinning zijn.

Kamer en Senaat ook in het onderzoek genoemd

En de premier staat niet alleen op die hitlist, ook voor parlementsleden is er slecht nieuws. Gisteren verhoogde Kamer en Senaat ook hun eigen dreigingsniveau. Officieel staat dat op 3, maar “ze handelen alsof het 4 is”. Een wat vreemde redenering, maar de facto wil het zeggen dat er scherpere controle komt op in- en uitgangen en dat niemand zomaar nog binnen kan. De commandant van de militaire politie, generaal Harry Vindevogel, moet met een nieuw veiligheidsplan komen. Vooral de parking, die helemaal onder het parlement loopt, zou kwetsbaar zijn.

Ook voor het parlement zijn er aanwijzingen in het gerechtelijke onderzoek naar terreurverdachten. Daaruit zou blijken dat Kamer en Senaat mogelijke doelwitten van de IS zijn.

Gesponsorde artikelen