Left Right
scrollTop top

Staatsveiligheid waarschuwt voor spionage door Chinese smartphones


Staatsveiligheid waarschuwt voor spionage door Chinese smartphones
© Foto: Pro Shots/Sipa USA/ Isopix

De Staatsveiligheid waarschuwt voor smartphones gemaakt door Chinese bedrijven, dat schrijft De Tijd zaterdag. Smartphones van het merk Xiaomi en OnePlus zouden gebruikt kunnen worden voor spionage door de Chinese overheid.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) waarschuwt de Staatsveiligheid voor Chinese smartphones. Hij wijst daarbij op een potentiële spionagedreiging bij het gebruik van de telefoons. Er zijn echter nog geen concrete gevallen van spionage vastgesteld.

Het spionagegevaar zit, volgens de minister, in de relatie tussen Chinese fabrikanten en de Chinese overheid. De Chinese nationale inlichtingenwet verplicht Chinese bedrijven tot samenwerking met de inlichtingendiensten. De Chinese overheid zou ook onbeperkte toegang hebben tot de IT-systemen van de smartphone-bedrijven.

Geen bewijs

Toch zijn er nog geen harde feiten aan het licht gekomen over het mogelijke spionagegevaar van Chinese technologie. Het zal daarom moeilijk zijn voor de overheid om het gebruik van die toestellen af te raden. Journalisten die schrijven over China, gebruiken wel beter geen Chinees toestel, raadt Bart Preneel, hoofd van een cybersecurity onderzoeksgroep (COSIC) aan de KU Leuven, aan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…