Stad Antwerpen deelt in september lunch- en waardebonnen uit aan pendelaars die de spits vermijden

Stad Antwerpen deelt in september lunch- en waardebonnen uit aan pendelaars die de spits vermijden

Antwerpenaren, denk er misschien al eens over na om volgende maand de auto wat meer te laten staan. Want in september gaat het project Spitsmijden van start, dat autopendelaars moet overtuigen om de fiets of het openbaar vervoer te nemen tijdens de spitsuren. Om de twijfelaars een extra duwtje in de rug te geven, deelt de stad lunch- en waardebonnen uit aan degenen die erin slagen om vol te houden.

In Nederland bestaat deze manier van files vermijden al langer, en na de knip van de Leien was een gelijkaardig initiatief in Antwerpen broodnodig om de verkeersdrukte te verlichten. Dat meldt De Standaard. Zo gezegd, zo gedaan: chauffeurs die in september vijf keer de spits vermijden (van 7-9 en van 16-18 uur), krijgen telkens een winkelwaardebon van 7 euro. En het wordt nog straffer: wie de spits 15 keer mijdt, krijgt een lunchbon ter waarde van 25 euro. Wie het dus een hele maand kan volhouden, zal acht waardebonnen of twee lunchbonnen ontvangen.

Hoe gaat het in z’n werk?

Om kans te maken op de waarde- en lunchbonnen, moet elke deelnemer zich aan de start van het project registeren op www.spitsmijden-antwerpen.be. Hierbij wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen over het huidige woon-werkverkeer, waarna deze gecheckt wordt door de werkgever. Of de pendelaars dan daadwerkelijk de spits vermijden, wordt gecontroleerd door een app, ontwikkeld door Olympus Mobility. Deze weet via de gps, de bewegings- en andere sensoren wanneer de deelnemers vroeger of later de baan op gaan, het openbaar vervoer nemen, met de fiets gaan of gewoon van thuis werken. En op die manier krijgen ze telkens een punt. Vijf punten = één waardebon van 7 euro.

Volgens de stad Antwerpen, die het hele kostenplaatje voor zich neemt, is dit de eerste actie in een project dat minstens twee jaar zal lopen. Daarbij vermelden ze dat er zeker nog herhalingen zullen volgen.

Gesponsorde artikelen