Staking cipiers heeft grote gevolgen: staat moet 300 euro boete per dag per gevangene betalen

Staking cipiers heeft grote gevolgen: staat moet 300 euro boete per dag per gevangene betalen

Geen familiebezoeken, geen regelmatige toegang tot douches en geen producten voor hygiëne te verkrijgen. Dat zijn de gevolgen voor de gedetineerden die momenteel in de gevangenis van Lantin, Hoei of Paifve zitten door de staking van de cipiers. En omdat dat basisrechten zijn, hebben 21 gedetineerden klacht neergelegd. De rechter heeft hen gelijk gegeven en heeft de staat veroordeeld tot 300 euro boete per dag dat de basisbehoeften van de gedetineerden die klacht neergelegd hebben niet vervuld worden. 

Al sinds 25 april is de staking van de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen tegen de besparingen in de sector bezig. Daardoor kunnen de gedetineerden geen bezoekjes meer krijgen, kunnen ze niet regelmatig naar de douche gaan, kunnen ze vaak geen wandelingetje maken, kunnen ze geen telefoontjes voeren, wordt de verdeling van maaltijden compleet willekeurig, … En dat zijn allemaal dingen waar gevangenen recht op hebben.

Daarom hebben 16 gedetineerden uit de gevangenis van Lantin, twee uit de gevangenis van Hoei en drie uit die van Paifve klacht neergelegd bij de rechtbank van eerste aanleg. De rechter heeft hen gelijk gegeven en heeft de staat daarom een fikse geldboete opgelegd. De staat moet nu 300 euro boete betalen per dag per gevangene die gelijk heeft gekregen voor de rechter als die niet elke dag drie maaltijden krijgt, als die niet elke dag een wandelingetje van een uur kan maken, als die geen toegang heeft tot een telefoon, als die geen drie familiebezoekjes per week kan krijgen, als die de douches niet kan bereiken of als die geen bezoeken van zijn advocaat kan krijgen.

La Ligue des droits de l’Homme, de Franstalige liga voor mensenrechten, geeft de gevangenen volledig gelijk en hoopt dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de sociale partners snel rond de tafel gaan zitten om het probleem aan te pakken. “Dit is menselijk onaanvaardbaar”, klinkt het.

Bronnen: DS, VTM

Gesponsorde artikelen