Staking De Lijn breidt uit van Vlaamse Rand naar Leuven: oorzaak bij personeelstekort

Na meer dan vier uur onderhandelen zijn de directie en vakbonden van De Lijn er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over het sociaal conflict in de Vlaamse Rand rond Brussel. De staking is nu verder uitgebreid naar de rest van Vlaams-Brabant, vooral in de regio Leuven is er hinder.

In de de Vlaamse Rand rond Brussel en de hoofdstad zelf heeft een groot deel van de chauffeurs van De Lijn het werk neergelegd. Ook staakt het leeuwendeel van het personeel van technische diensten van zes stelplaatsen in de regio. Dat melden de Mediahuis-kranten.

De staking is nu overgewaaid naar de rest van Vlaams-Brabant, vooral naar de regio Leuven. In de Vlaamse rand rijdt amper 20 procent van de bussen van De Lijn, in de regio Leuven is dat 70 procent.

Slecht statuut voor werknemers

Het conflict tussen vakbonden en directie gaat over de onderbemanning bij De Lijn. Zo zouden chauffeurs amper vakantiedagen kunnen opnemen door het personeelstekort. De vakbonden stellen ook dat chauffeurs op onregelmatige uren moeten werken, wat een negatieve impact zou hebben op hun privéleven. Bovendien zou er sprake zijn van foutieve berekeningen van loon en vergoedingen. 

Gesponsorde artikelen