Staking vandaag tegen pensioen op 67 en de lijst van zware beroepen: regering Michel II leeft nog nauwelijks maar krijgt forse tegenwind

Staking vandaag tegen pensioen op 67 en de lijst van zware beroepen: regering Michel II leeft nog nauwelijks maar krijgt forse tegenwind

De vakbonden ACV en ABVV rollen met de spierballen: vandaag voeren ze actie. Ze maken zich sterk dat honderden bedrijven plat gaan: de pensioenleeftijd die op 67 kwam én het mislukt overleg over zware beroepen zijn de twee grote redenen. De actie richt zich dus tegen de regering, die een beleid voerde dat niet bepaald gesmaakt werd. Alweer.

Het is wel een actie die massaal wordt opgevolgd, zo kondigen de vakbonden trots aan. ACV Metaal heeft het bij de VRT over “stakingen in meer dan 260 metaal- en textielbedrijven”. Overal in Vlaanderen op industrieterreinen zijn er stakersposten: onder meer op de Meulestedebrug en de Skaldenbrug in Gent raken werknemers en leveranciers er nauwelijks door, om naar het industrieterrein Skaldenpark in Gent te raken. Grote bedrijven zoals Alpro in Wevelgem, Volvo Cars en Trucks in Gent, Coca Cola in Wilrijk en Gent, Ontex in Eeklo, Asco in Zaventem, AB InBev in Leuven, Campina in Aalter en Alpro in Wevelgem liggen plat.

Opvallend is dat men bij de NMBS voor één keer niet mee staakt, maar wel bij De Lijn. Daar zijn er een heel pak acties aan de gang, in alle regio’s is er hinder. En ook in Zaventem, op de nationale luchthaven, is er veel hinder. Bij de bagage-afhandelaars Swissport en Aviaparter, waar het al jaren sociaal zeer woelig is, voert men uiteraard actie. Passagiers nemen dus best enkel handbagage mee. En de vraag is of er hoe dan ook veel vliegtuigen gaan vertrekken: er is mogelijk niet genoeg personeel om de vliegtuigen ijsvrij te maken.

Waarover gaat het?

In essentie draait het protest rond maatregelen van de regering. De verhoging van de pensioenen tot 67 jaar schoot bij de vakbonden in het verkeerde keelgat en is echt niet verteerd. Vreemd genoeg is binnen de regering en ook bij ex-partner N-VA het gevoel net omgekeerd: de MR-minister van pensioenen Daniël Bacquelaine was veel te aarzelend en deed niet genoeg om het pensioensysteem te hervormen, zo luidt de zelfkritiek. Niet opgelost dus, maar de vraag is of Michel II nog veel zal kunnen doen om dat recht te trekken.

Een ander moeilijk dossier, dat eigenlijk niet uitgeklaard is, is dat van de zware beroepen. Jaren discussie over wie precies een zwaar beroep heeft (en dus minder lang moet werken) mondde uit in een overleg tussen de vakbonden en werkgevers. Maar dat mislukte jammerlijk, en nu is het in principe aan de regering om de knoop door te hakken. De kans is dus groot dat dat dossier niet meer opgelost raakt.

Daarnaast leggen de vakbonden ook het dossier van de koopkracht op tafel. Er is, onder meer door de taxshift, wel wat extra nettoloon bijgekomen. Maar de stijgende brandstofprijzen en de duurdere facturen voor elektriciteit en water maken dat veel mensen minder overhouden. Die eis voor meer koopkracht is overigens wat de gele hesjes al weken op tafel leggen. Maar ook daar heeft Michel II wel wat maatregelen in de pijplijn zitten, maar zoekt ze een meerderheid in de Kamer om die gestemd te krijgen. Voorlopig lukt dat niet.

Gesponsorde artikelen