Left Right
scrollTop top

Stakingen: hier ondervind je vandaag het meeste hinder


Stakingen: hier ondervind je vandaag het meeste hinder

De socialistische vakbond ACOD legt vandaag het werk neer. Er is in heel het land hinder op het trein- en busnet. De vakbondslieden willen “samen een vuist maken tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel”.

De vakbondsacties van vandaag gaan over de pensioenleeftijd die tegen 2030 naar 67 jaar zal stijgen. De ACOD riep de overheidsdiensten op om te staken. De liberale en de christelijke vakbonden doen niet mee.

NMBS: veel hinder

In Wallonië rijdt minder dan de helft van de treinen. In Vlaanderen zijn de gevolgen van de staking beperkter. De NMBS waarschuwt nog steeds voor “zwaar verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer”.

Vanuit Luik rijdt er geen enkele trein richting Brussel en vanuit Namen rijdt slechts één op de vijf treinen richting onze hoofdstad. In Vlaanderen is de hinder het grootst tussen Antwerpen en Brussel, waar ongeveer de helft van de treinen uitrijdt. Tussen Brussel en Gent rijdt ongeveer twee op de drie treinen. Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zijn alle 45 seinhuizen open en operationeel. Dat melden de kranten van Het Mediahuis.

Tussen Gent en Antwerpen rijdt 80 procent van de treinen. Tussen Oostende en Brussel rijdt 90 procent, net als tussen Kortrijk en Brussel en tussen Gent en Kortrijk.

Tussen Charleroi en Brussel rijden twee treinen op de drie, tussen Namen en Charleroi de helft. Tussen Namen en Luik rijdt 33 procent van de treinen, tussen Bergen en Brussel 50 procent en tussen Doornik en Brussel 40 procent.

De Lijn: regionale storingen

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer 60 procent van de trams en 40 procent van de bussen. In de rest van de provincie Antwerpen wordt ongeveer 70 procent van de buslijnen bediend.

In Oost-Vlaanderen is het tram- en busverkeer vooral in Gent verstoord: alle trams rijden, maar veel minder frequent. Ongeveer 60 procent van de bussen rijden er. In Sint-Niklaas en Aalst is slechts een derde van de chauffeurs uitgereden.

In Vlaams-Brabant blijft de hinder beperkt. Voorlopig zijn er enkel storingen in het Pajottenland en in Leuven. Ongeveer een vijfde van de chauffeurs is daar niet uitgereden. In de rest van de provincie verloopt alles normaal.

In Limburg is 90 procent van de bussen uitgereden. Er is sprake van lichte hinder in Hasselt, Sint-Truiden, Tongeren en Genk.

Ook in West-Vlaanderen rijdt 9 op de 10 bussen. Op de kusttramlijnen is er iets meer hinder. Amper de helft van de chauffeurs is aan het werk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588