Stand van de maan bepaalt hoe we ons gedragen

Maan
Pexels

Het verhaal dat de volle maan invloed heeft op je gedrag doet al eeuwen de ronde. Nieuw onderzoek toont aan dat het verhaal dat we al jaren vertellen toch niet zo belachelijk is. Een Amerikaanse psycholoog vond namelijk een verband tussen de maan en het gedrag van zijn patiënten.

De maan heeft een effect op hoe je je gedraagt. Die gedachte is al verschillende eeuwen oud. Maar Amerikaans psycholoog David Avery onderzocht het snel wisselende gedrag van een van zijn patiënten. De zieke zijn slaappatroon kon wisselen van twaalf uur slaap per nacht tot complete slapeloosheid.

Het ritme van de patiënt zijn gedragingen vond de psycholoog opvallend. Avery zag al snel een verband tussen de patiënt zijn gedragingen en de stand van de zee (eb en vloed). Die wordt dan weer beïnvloed door de aantrekkingskracht van de maan. Maar omdat de psycholoog geen mechanisme kon bedenken om alles te verklaren, liet hij de maantheorie vallen.

Bipolair en het effect van de maan

Twaalf jaar later publiceerde Thomas Wehr, psychiater aan het Nationaal Instituut voor Mentale Gezondheid in Bethesda (VS), een paper over 17 patiënten die last hadden van een snel wisselende bipolaire stoornis. Dat is een vorm van de ziekte waar mensen sneller wisselen tussen depressie en waanzin dan gewoonlijk. “Ik vroeg me af of er misschien invloeden van buitenaf waren die het gedrag van mijn patiënten konden beïnvloeden. Het eerste wat door mijn hoofd ging was de invloed van de maan”, vertelt Wehr aan BBC.

Sinds de oudheid geloven mensen dat de maan een invloed heeft op het menselijk gedrag. De betekenis achter ‘maanziek’ komt van de Griekse filosoof Aristoteles. Hij geloofde namelijk dat waanzin veroorzaakt werd door de maan.

Slaapeffect

Een studie in 2013 toonde namelijk al het effect van de maan op de tijd dat je slaapt. De studie vond plaats in een slaaplaboratorium dat continu geobserveerd werd. De testpersonen deden er ongeveer vijf minuten langer over deden om in slaap te vallen en in totaal hadden ze twintig minuten minder slaap tijdens een volle maan vergeleken met de rest van de maand. Ook al werden ze niet rechtstreeks beïnvloed door de maan, toch zakte hun diepe slaap met 30 procent.

In theorie kan het licht van de volle maan je slaap beïnvloeden. Dat beïnvloedt vervolgens je gemoedstoestand. Dat is gedeeltelijk waar voor mensen met een bipolaire stoornis. Maar hard bewijs is er nog niet. Wehr sluit niets uit en hoopt dat zijn studie anderen aanzet om het effect van de maan verder te onderzoeken.

Gesponsorde artikelen