Standbeeld van Black Lives Matter-demonstrante al na een dag verwijderd

Het stadsbestuur van Bristol heeft al na een dag het standbeeld van een Black Lives Matter-demonstrante weggehaald. Gisteren werd het beeld van BLM-betoogster Jen Reid in het geheim geplaatst. Op de sokkel stond eerder een standbeeld van een slavenhandelaar, tot een menigte dat vorige maand omver kieperde.

Bristol statue removed
(ISOPIX)

Volgens het bestuur van de Engelse stad was er geen toestemming gegeven voor het plaatsen van het kunstwerk. Daarom is het beeld verwijderd, 24 uur nadat het er geplaatst werd. Het standbeeld krijgt nu een plek in een museum in de stad. De kunstenaar Marc Quinn mag het daar nu komen ophalen of zijn werk doneren aan de museumcollectie. Ook het omvergetrokken beeld van Edward Colston heeft een plek in het museum gekregen. Daar wordt het tentoongesteld tussen andere Black Lives Matter-protestuitingen.

Boze menigte

Op 7 juni werd het metershoge beeld van Edward Colston door Black Lives Matter-demonstranten van zijn sokkel getrokken en in het water gegooid. Colston was in de 17de eeuw vice-gouverneur van de Royal African Company, een bedrijf dat een monopolie had op de Britse handel in Afrikaanse slaven. Op een gegeven moment had hij ruim veertig slavenschepen in zijn bezit. Tijdens de actie begin juni werd een foto gemaakt van activiste Jen Reid, die met een gebalde vuist in de lucht op de lege sokkel was geklommen. Ook bij ons ontstond er commotie rond de standbeelden van Leopold II in het openbaar.

Edward Colston statue replaced by sculpture of black protester in Bristol
Jen Reid die gisteren poseerde voor het beeld zoals het er toen stond. (EPA)

Volgens de Londense Marc Quinn werd met die iconische foto het standbeeld al geboren, en moest hij het als kunstenaar alleen nog in metaal gieten. En zo geschiedde: gisteren in de vroege uurtjes plaatste een team in alle haast het beeld van Jen Reid op de lege sokkel. Tot vanmorgen het stadsbestuur dus besliste om het weg te halen. Nochtans beweerde de artiest dat het op zo’n manier geïnstalleerd was “dat het erg moeilijk zou zijn het te verwijderen”, niet dus.

Alle inwoners mogen meepraten

Marvin Rees Bristol
Marvin Rees, burgemeester van Bristol. (ISOPIX)

Marvin Rees, burgemeester van Bristol, zegt de behoefte om “gevoelens te uiten” te begrijpen, maar wil dat alle inwoners van Bristol mogen meepraten over een nieuw kunstwerk. Daarbij moet “het volledige verhaal worden verteld”, zegt Rees.

Meer
Lees meer...