Standbeeld van Melania Trump in haar Sloveens geboortedorp in brand gestoken op Amerikaanse feestdag

In Sevnica, het geboortedorp van Melania Trump, is een standbeeld van de Amerikaanse first lady in brand gestoken. Dat gebeurde op 4 juli, de nationale feestdag van de VS. Ironisch genoeg: op die dag haalde president Donald Trump nog maar eens uit naar mensen die standbeelden vernielen.

In juli 2019 werd in Sevnica, het geboortedorp van Melania Trump in Slovenië, een standbeeld van haar onthuld. Het materiaal: de stam van een lindenboom. De lokale kunstenaar Ales Zupevc vervaardigde het standbeeld in opdracht van Brad Downey, een Amerikaanse kunstenaar die in Berlijn woont.

Exact een jaar later is het standbeeld volledig vernield. Zo staken onbekenden het op 4 juli in brand. Een dag later liet Downey het al verwijderen. “Ik wil weten wie dit heeft gedaan”, zegt de kunstenaar nu. Hij hoopte dat het beeld een discussie zou losrukken, aangezien Melania Trump zelf een immigrant is die nu is getrouwd met een man die migratie wil terugdringen.

“Smurfin”

Wellicht zal het beeld in Sevnica niet gemist worden. Zo is het zeer ruw uitgezaagd en was Melania Trump er amper in te herkennen. Bovendien had het beeld een lichtblauwe kleur, waardoor sommigen vonden dat het meer weg had van Smurfin.

Het toeval wil dat Trump net de jongste weken meermaals hard uitgehaald heeft naar mensen die in de VS standbeelden vandaliseren of neerhalen in het kader van het Black Lives Matter-protest tegen racisme en politiegeweld.

Op 4 juli zelf nog deed de president dat nog eens in een toespraak naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag, net op de dag dat het beeld van Melania Trump is vernield.

Trump-standbeeld

EPA

Dit standbeeld was trouwens niet het enige dat van de familie Trump gebouwd werd in Slovenië. In augustus vorig jaar verscheen Sela pri Kamniku, een houten beeld van Donald Trump zelf, van kunstenaar Tomaz Schlegl. Hij richtte het op als aanklacht tegen populisme. Slechts enkele dagen later werd het al in brand gestoken.

Meer
Lees meer...