Stapt Trent Reznor op bij Beats Music omdat hij Apple niet kan uitstaan?

Stapt Trent Reznor op bij Beats Music omdat hij Apple niet kan uitstaan?

In tegenstelling tot Beats-oprichters Dr Dre en Jimmy Iovine maakt Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor de overstap naar Apple niet. Reznor werkte als Chief Creative Officer voor Beats Music, de muziekstreaming service van de hoofdtelefoonfabrikant. De Amerikaanse zanger was nochtans als één van de eersten bij het project van Beats Music betrokken.

Volgens USA Today stapt Reznor dus niet mee in het verhaal van Apple. Hij zou het bedrijf samen met mede-oprichter Ola Sars volledig hebben verlaten nadat Apple Beats vorige week voor een recordbedrag (2,2 miljard euro) overnam. Waarom de Nine Inch Nails-frontman opstapt, is niet helemaal duidelijk. Maar vermoedelijk heeft een discussie uit het verleden tussen Reznor en Apple er iets mee te maken.

Woede-uitbarsting

In 2009 barstte Reznor in een nogal expliciete scheldtirade uit, omdat The Downward Spiral app van zijn band uit de iTunes Store werd geweerd: “You can buy ‘The Downward Fucking Spiral’ on iTunes, but you can’t allow an iPhone app that may have a song with a bad word somewhere in it … Hey Apple, I just got some spam about fucking hot Asian teens through your e-mail program. I just saw two guys having explicit anal sex right there in Safari! On my iPhone! Come on Apple, think your policies through and for fuck’s sake get your app approval scenario together.”

Of het nu door dit voorval komt dat Reznor stopt of niet, het blijft een opvallende beslissing. De streamingservice Beats Music werd immers pas begin dit jaar gelanceerd en Reznor was al bijna drie jaar bezig met het project. “Ik ben al sinds de jaren ’90 bevriend met Jimmy Iovine. Enkele jaren geleden sprak hij me over een concept dat hij had voor een streamingdienst, en zo zijn we dan begonnen”, zegt Reznor in een interview met Rolling Stone.

Reznors rol

De zanger werd benoemd als Chief Creative Officer, en hield zich dus vooral bezig met de look and feel van Beats Music. “Ik werk aan de identiteit van het merk: wat voor een streamingdienst zijn we, hoe ziet die eruit en welk gevoel krijgen de gebruikers als ze de app gebruiken?”

“Je kan Beats Music eigenlijk vergelijken met het hebben van een persoonlijke begeleider die je in muziekwinkels helpt met het kiezen en ontdekken van muziek.” De streamingdienst werkt met zogenaamde ‘curators’, muziekexperts die jou helpen om playlists samen te stellen. Dat is meteen het grote verschil met diensten zoals Spotify, waar je al het werk voornamelijk zelf moet doen.

Hier kan je zien hoe de Beats Music app werkt:

Het is niet omdat Reznor stopt bij Beats Music dat hij nu op zijn gat gaat liggen. Hij blijft natuurlijk druk touren met Nine Inch Nails en daarnaast werkt hij momenteel aan de muziek voor de nieuwe film van David Fincher, Gone Girl.

Bronnen: NME, USA Today, Rolling Stone, Consequence of Sound

Gesponsorde artikelen