Star Trek in ’t echt: Neil Harbisson praat over antenne in zijn hersenen waardoor hij kleuren kan horen op SuperNova

Star Trek in ’t echt: Neil Harbisson praat over antenne in zijn hersenen waardoor hij kleuren kan horen op SuperNova

Neil Harbisson noemt zichzelf een cyborg. Op de SuperNova tech-conventie kwam hij spreken over de antenne, die in zijn schedel bevestigd zit, en over het feit dat hij kleuren kan horen.

Neil Harbisson heeft een antenne in zijn hoofd, die verbonden staat met zijn hersenen. Daardoor kan hij niet alleen alle kleuren van de regenboog zien, maar ook kleuren die wij als mensen niet kunnen zien, zoals Uv-licht en infrarood.

“Ik ben kleurenblind geboren”, begint Harbisson op de SuperNova tech-conventie. “Als kind wou ik het bestaan van kleuren negeren, maar dat lukte maar niet. “Ik wou het sociaal element van kleuren zien ook kunnen ervaren. Enkel grijs kunnen zien heeft natuurlijk ook zijn voordelen: je hebt ’s nachts beter zich en een beter dieptezicht.”

(Wat econoom Tim Harford over de toekomst van technologie te vertellen had op SuperNova lees je hier.)

Ethische problemen

Harbisson liet een antenne in zijn hoofd installeren, die nu deel uitmaakt van zijn schedel. Hij wou de technologie niet als instrument gebruiken, maar écht een nieuw lichaamsdeel hebben: “Ik wou de technologie worden.” Dokters weigerden de ingreep uit te voeren langs de officiële weg, omdat die volgens hen “ethisch onverantwoord” was. Daarvoor hadden ze drie redenen: het ging niet om een menselijk lichaamsdeel, het waarnemen van Uv-licht en infrarood zijn geen menselijke eigenschappen en men vreesde dat het imago van het ziekenhuis gekrenkt zou worden. Uiteindelijk stemde een anonieme dokter in om de ingreep in discretie uit te voeren.

Er waren risico’s verbonden aan de ingreep. Zo had het brein en het lichaam van Harbisson de antenne kunnen afstoten, maar dat gebeurde niet.

Kleuren horen

Harbisson verwijst naar een uitspraak van Isaac Newton. “Elke kleur is een muzieknoot op de toonladder”, heeft die ooit gezegd. Harbisson zegt dat dat inderdaad klopt: “Elke kleur heeft zijn eigen lichtfrequentie en muziek zijn eigenlijk geluidsfrequenties. Nu we geavanceerde technologie hebben, kunnen kleurfrequenties ook horen. Of het nu rood, oranje, roze of geel is, die lichtfrequentie kan omgezet worden in een unieke geluidsfrequentie.”

Internet in hoofd

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft Harbisson ook een internetverbinding in zijn hoofd. Er zijn vijf mensen op de planeet die online kleuren naar z’n hoofd kunnen sturen. “Internet kennen we nu vooral als instrument, als communicatiesysteem. Maar we kunnen het ook gebruiken om dingen te voelen. Mijn vrienden kunnen zelfs mijn dromen kleuren.”

Geen AI

Volgens Harbisson heeft de antenne op zijn hoofd niets te maken met Artificial Intelligence (AI), maar wel met Artificial Sence (AS). “Ik ontvang geen intelligentie van de technologie, maar mijn brein moet de intelligentie zelf ontwikkelen. Ik denk dat er meer AS-projecten komen in toekomst.”

Ook is er volgens Harbisson geen sprake van “virtual reality of augmented reality, maar wel van revealed reality”. “Er zijn veel dingen die de mens niet kan waarnemen, maar die wel bestaan. Technologie kan ons helpen om deze toch waar te nemen.

Gesponsorde artikelen