Star Wars dichterbij dan ooit: maak kennis met Amerika’s hightech wapentuig

Star Wars dichterbij dan ooit: maak kennis met Amerika’s hightech wapentuig

Laserwapens, onzichtbare oorlogsbodems en onbemande gevechtsdrones, het zijn het soort wapens dat je enkel in films ziet. Maar niet meer voor lang: de Verenigde Staten zijn aardig op weg om al deze ‘sciencefictionwapens’ echt te ontwikkelen.

Dat de Verenigde Staten zich hard voorbereiden op futuristische oorlogsvoering is wel duidelijk. Zo werd onlangs bijvoorbeeld de USS Zumwalt te water gelaten, het eerste van drie nieuwe stealth-oorlogsschepen van de Amerikaanse marine. De kolos weegt 15.000 ton en is bijna 183 meter lang, maar dankzij de bijzondere vorm ziet de Zumwalt er op de vijandelijke radar gewoon uit als een vissersbootje.

Alles aan dit schip is gigantisch, ook het prijskaartje van 2,2 miljard euro. Daarvoor krijgt de Amerikaanse marine wel een oorlogsbodem die muisstil en elektrisch aangedreven is. Dankzij een verregaande automatisering heeft de USS Zumwalt slechts de helft van het personeel nodig dat nu vereist is om een kleinere torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse draaiende te houden.

Het gloednieuwe stealthschip wordt vanaf 2016 ingezet bij operaties dicht bij de kust om op die manier landdoelen uit te schakelen. Dat alles zal gebeuren onder de deskundige leiding van, je raadt het nooit, Captain James A. Kirk. Hoe toevallig is het dat de kapitein van het eerste echte hightech-schip een naamgenoot is van de legendarische Captain James T. Kirk uit Star Trek?

Superkanon

Maar wat ben je nu eigenlijk met een hightechschip zonder de bijbehorende hightechwapens? Helemaal niets, dus werken de Amerikanen momenteel aan een superkanon: het elektromagnetische railkanon. Het ding kan raketten afvuren met ongeveer 8.500 kilometer per uur, zeven keer de snelheid van het geluid. Dat doet het railkanon door het projectiel met behulp van elektromagnetische energie tussen twee rails weg te knallen.

Doelwitten worden gewoonweg verpulverd door de kracht van de botsing, niet door een explosieve lading. Daardoor is het kanon ook nog eens relatief goedkoop. De projectielen kosten ‘slechts’ 18.000 euro per stuk. Daar zakt je broek bijna van af als je weet dat één Tomahawk-kruisraket een slordige 1,8 miljoen euro kost.

De Verenigde Staten willen het railkanon inzetten tegen kruisraketten die Amerikaanse schepen als doelwit hebben. De ontwikkeling van het wapen kostte tot nu toe al 360 miljoen euro. In juli wordt het kanon voorgesteld en vanaf 2016 begint de Amerikaanse marine met tests op zee.

Laserwapens

Het Railkanon is al vrij spectaculair, maar wacht tot je hoort wat de nieuwe laserwapens allemaal in hun mars hebben. We beginnen bij het Laser Weapon System (LaWS), een wapen dat in staat is om lichte vaartuigen en onbemande vliegtuigen uit te schakelen en dus vooral op fregatten en torpedobootjagers geïnstalleerd zal worden. LaWS wordt een van de goedkoopste Amerikaanse wapens. Een laserschot kost amper één dollar en bovendien kan het wapen voortdurend worden afgevuurd.

Naast LaWS is er nog een ander laserwapen in ontwikkeling, het Hellads-laserkanon. In plaats van een groot geval, gaat het hier om een compact laserwapen van 150 kilowatt dat klein genoeg is om op drones te installeren. Hellads is in staat om vijandelijke raketten te onderscheppen en te vernietigen. Een B-1 Lancer Bommenwerper slaagde er bijvoorbeeld al in om met het laserkanon een middellangeafstandsraket uit de lucht te plukken.

Gevechtsdrones

Drones zijn al lang geen ongewone verschijning meer op het slagveld, maar wat men van plan is met de zogenaamde onbemande gevechtsdrones is wel nieuw. De X-47B is eigenlijk een onbemand vliegtuig dat dezelfde missies als een bemand gevechtsvliegtuig kan uitvoeren. Voorlopig is het plan om de toestellen in te zetten bij verkenningsmissies en beperkte bombardementen, maar vanuit het Congres gaan er stemmen op om het ding zwaar te bewapenen en uit te rusten voor bombardementen op grote afstand en luchtgevechten.

Critici hebben het dan ook over de komst van de ‘killer drones’: onbemande vliegtuigen die zelfstandig een doelwit uitkiezen. De X-47B moet vanaf 2020 samen met de felgeplaagde F-35’s vanop elf Amerikaanse vliegdekschepen inzetbaar zijn. De onbemande gevechtsdrone heeft een bereik van 4.000 kilometer en kan 2.000 kilo aan raketten dragen. Dassault, een Franse bouwer van gevechtsvliegtuigen, werkt in Europa aan een gelijkaardig toestel, de nEUROn.

Hightechsoldaten

Wat kan je nog upgraden als je wapens en voertuigen al helemaal toekomstgericht zijn? Juist, de soldaten zelf. Zo is er bijvoorbeeld Nett Warrior, een systeem dat soldaten een actueel beeld van het slagveld geeft. Zo kunnen ze tijdens gevechten op een Samsung Galaxy Note II zien waar hun strijdmakkers zitten.

Dankzij een klein computerschermpje aan de helm, kunnen commandanten op die manier ook sneller beslissingen nemen. Ze kunnen via het systeem de bewegingen van hun manschappen volgen en kaarten van de omgeving bekijken. Daarnaast is Nett Warrior ook extreem handig om ‘friendly fire’ te voorkomen.

Duitsland experimenteert ondertussen met een gelijkaardig systeem, Gladius, en ook de Fransen hebben met Felin hun eigen moderne communicatietechnologie.

Bronnen: De Volkskrant, Business Insider, U.S. Navy

Gesponsorde artikelen