Star Wars: Japanse ruimteprobe bombardeert asteroïde op zoek naar de oorsprong van het leven

Star Wars: Japanse ruimteprobe bombardeert asteroïde op zoek naar de oorsprong van het leven

Om enkele stukken van de asteroïde Ryugu te pakken te krijgen, heeft een Japanse ruimteprobe een bommetje gelost in de ruimte. Daarmee hopen de Japanners te ontdekken of er leven op de asteroïde is, of er sleutels te vinden zijn tot het begin van het leven op aarde. 

De Hayabusa 2, een Japanse ruimteprobe die ook een vracht kan meenemen, heeft een bommetje gedropt op Ryugu, een asteroïde. Daarvoor zweefde de probe zo’n 500 meter boven de asteroïde, meldt het Japanse ruimte-agentschap Jaxa. Het koperen-explosief ter grootte van een baseball, ontplofte veertien minuten nadat het gelost werd. Daardoor ontstond er een krater op het oppervlak van de asteroïde.

Gaan de Japanners de maan koloniseren? Misschien zijn ze al bezig.

Explosie op Ryugu

Op dat moment was Hayabusa 2 al onderweg naar een veilige plaats De schade van de explosie zou het tuigje namelijk kunnen beschadigen. De Japanners lieten wel een camera achter boven de explosiesite, die zou beelden van het event moeten kunnen doorsturen naar de aarde. Of dat zal lukken, is nog niet duidelijk.

Zodra het stof letterlijk is gaan liggen, keert Hayabusa 2 terug naar Ryugu, om het oppervlak van de asteroïde te bekijken en ‘verse’ stalen van de diepere ondergrond op te pikken. Die deeltjes zijn namelijk al lang niet blootgesteld aan de zon of aan ruimtestralen. Het zouden dus best interessante onderzoeksresultaten kunnen worden.

Op een live webcast vanuit de controlekamer op het zuidelijke eiland Tanegashima kon je het personeel van Jaxa zien applaudisseren zodra elk stadium van de missie werd uitgevoerd. “We zijn erg benieuwd wat er zal gebeuren als de bom het oppervlak van de asteroïde raakt,” zei Takashi Kubota, een ingenieur en onderzoeker bij Jaxa, voor de missie van start ging.

Als het van Elon Musk afhangt, gebruiken we binnenkort raketten om op aarde rond te sjezen.

Leven in het zonnestelsel

Afhankelijk van de bodem van de asteroïde, zal de krater tussen de 10 en de 3 meter in diameter groot zijn. En uit die grond hopen de wetenschappers enkele belangrijke conclusies te kunnen trekken. Want van Ryugu hopen ze dat er vrij grote massa’s organische materie inzit, die water van 4,6 miljard jaar geleden bevat, toen ons zonnestelsel is ontstaan.

In februari ging Hayabusa 2 al even kort ‘aan land’ op de asteroïde, na een reis van meer dan drie-en-half jaar. Toen schoot ie een kogel in het oppervlak om het stof dat toen omhoog kwam, op te pikken. Om de missie te financieren was dertig miljard yen nodig. In 2020 wordt Hayabusa 2 opnieuw op aarde verwacht, dan landt de probe in Australië. Dan zal ie drie miljard kilometer afgelegd hebben.

Gesponsorde artikelen