Star Wars: The Force Awakens – Nostalgie in een nieuw jasje

Star Wars: The Force Awakens – Nostalgie in een nieuw jasje

J.J. Abrams is gepokt en gemazeld in het actie- en sciencefictiongenre. En hij heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een grote fan is van Spielberg of van de klassieke sciencefiction films als Star Trek en Star Wars.

Bovendien leverde hij met het onderschatte Super 8 een onderhoudende ‘coming of age’-film af in de traditie van Goonies en Stand By Me. Hem nu al de nieuwe Spielberg noemen, is misschien wat te vroeg, maar als je ziet wat hij deed met Star Trek en wat hij nu doet met Star Wars, dan komt hij wat mij betreft heel dicht in de buurt bij de grootmeester van het genre.

De troepen van Darth Vader zijn uitgeschakeld en het verzet boekte een grote overwinning in Return of the Jedi, maar het kwaad kruipt waar het niet gaan kan en een nieuwe duistere troepenmacht is opgestaan onder het bevel van de met zichzelf worstelende superslechterik Kylo Ren (een voortreffelijke Adam Driver slaagt er bijna in om je medelijden met hem te doen krijgen). Het verzet, dat onder leiding staat van Generaal Leia (jawel, die…), wil koste wat het kost Luke Skywalker terugvinden en probeert de kaart te bemachtigen waar zijn locatie op staat. Kylo Ren is hen echter op het spoor en probeert hen dat te verhinderen. We maken kennis met Rey (een vrijbuiter) en Finn (een afvallige Storm Trooper) en samen met het verzet, Han Solo, Chewbacca en Poe Dameron gaan zij de strijd aan met de troepen van Ren.

J.J. Abrams slaagt erin om deze nieuwe start de look en de feel te geven van de eerste drie films. Weg van het CGI-spektakel van het tweede drieluik. Bovendien is het een aangename vernieuwde kennismaking met de helden van weleer. Prinses Leia is leider geworden van het verzet. Haar relatie met Han Solo heeft het niet gehouden en die laatste is dan maar weer op avontuur getrokken met zijn trouwe vriend Chewbacca. Ook nu weer werkt hij zich in nesten, maar zijn goed hart haalt uiteindelijk de bovenhand. Iets waar J.J. Abrams ook bijzonder goed in is, is om zijn films te injecteren met een gezonde dosis humor. Han Solo is hiervoor uiteraard een dankbaar personage, maar ook nieuwkomer Finn (John Boyega), een Storm Trooper die weigert nog langer te vechten voor Ren en zijn trawanten, zorgt voor de nodige comic relief.

Star Wars is in wezen een klassieke avonturenfilm in een wereld die bevolkt is met allerlei vreemde wezens. Waar Lucas er in de vorige drie films nooit in slaagde om die wereld geloofwaardig te maken, slaagt Abrams hier wel perfect in. Vooral door de meeste wezens tot leven te brengen met echte materialen en maskers. De film gaat voorbij in een vliegende vaart en de gevechten zien er adembenemend uit. Wie bereid is zich te laten meeslepen door de avonturen van deze bonte bende, kan ik een fantastische filmavond garanderen.

Regie: J.J. Abrams

Met: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max Von Sydow, Peter Mayhew & Simon Pegg

Kurt Blogt

Gesponsorde artikelen