Starship raakt van de grond, maar vlucht eindigt in vuurbal. Volgende test over “een paar maanden”

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Rond 15.34 uur Belgische tijd heeft SpaceX een tweede poging ondernomen om de ‘full stack’, Starship samen met zijn hoofdstuwraket, de Super Heavy Booster, naar de ruimte te brengen. De raket steeg op en bereikte een hoogte van 38 kilometer, maar toen de twee trappen van elkaar moesten worden losgekoppeld, verloor de ‘full stack’ de controle. Starship ontplofte, maar de kans dat de testvlucht volledig zou slagen, was van het begin klein.

In het nieuws: Starship en de Super Heavy Booster raakten van de grond, maar de raket bereikte de ruimte niet. De raket moest in een ideaal scenario een volledige baan rond de aarde maken en een zachte landing maken in de Stille Oceaan. De Super Heavy zou neerkomen in de Golf van Mexico. Uiteindelijk ontploften beiden op een hoogte van zo’n 38 kilometer.

 • 16.00 uur: Musk reageert in een tweet: “gefeliciteerd @SpaceX team voor een spannende testlancering van Starship! Veel geleerd voor de volgende testlancering over een paar maanden.”
 • 15.37 uur: Starship ontploft, vlak voordat de Super Heavy Booster wordt losgekoppeld. De raket verloor de controle tijdens de ‘flip manoeuvre’. In plaats van los te koppelen, eindigt de missie met een spectaculaire vuurbal. SpaceX zei eerder deze week dat de kans groot is dat de missie niet volledig zal lukken. Als de raket het lanceerplatform niet zou opblazen, zou al sprake zijn van een succesvolle test.
 • 15.34 uur: Starship is opgestegen. Een minuut later wordt ‘max Q’ bereikt, het punt waarop de druk op de raket het hoogst is. Starship blijft vliegen.
 • 15.33 uur: Groen licht voor lancering.
 • 15.31 uur: Weeral drukproblemen, aanvankelijk met beide rakettrappen. Het probleem met de Super Heavy lijkt intussen opgelost.
 • 15.28 uur: 40 seconden voor de lancering werd de klok “gerecycled” ofwel gepauzeerd. Meer informatie volgt.
 • 15.25 uur: Beide rakettrappen zijn volgeladen. Nog drie minuten tot lancering. Meer dan een miljoen mensen kijken op moment van schrijven naar de livestream.
 • 15.20 uur: De Super Heavy is volgeladen. Binnen vijf minuten zal ook Starship zelf zijn volgetankt.
 • 15.16 uur: “Geen noemenswaardige problemen met de draagraket”, klinkt het bij SpaceX. Nog 12 minuten tot lancering. Het voltanken gaat verder. Er zijn geen boten in de buurt, een factor die mogelijk nog roet in het eten kon gooien.
 • 15.11 uur: De weersomstandigheden voor een lancering zien er goed uit vandaag, is te horen tijdens de officiële livestream. De lancering zal, als alles goed verloopt, binnen 17 minuten gebeuren. Indien dat niet lukt, zal binnen 24 tot 48 uur een nieuw lanceervenster worden aangekondigd.
 • 15.00 uur: Het vullen van de tanks is begonnen. “Het doel van vandaag is om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de interacties tussen het Starship-voertuig en zijn Super Heavy Booster … Hoe langer de vlucht, hoe meer gegevens we kunnen verzamelen.”
 • 14.51 uur: SpaceX-topman Elon Musk tweet dat Starship “op koers is voor lancering binnen ~37 minuten”. Dat betekent dat de raket rond 15.28 uur zou kunnen opstijgen.
 • 14.45 uur: De officiële livestream van SpaceX is begonnen.

Wat maakt Starship speciaal?

Een korte samenvatting: Space watchers wachten al twee jaar op een orbitale testvlucht van Starship. Wat maakt de raket zo speciaal?

 • Als de testvlucht lukt, zal Starship de grootste raket zijn die ooit naar de ruimte ging. Starship zal in staat zijn ladingen tot maximaal 150 ton in een baan rond de aarde te plaatsen. In een niet-herbruikbare configuratie zou dat zelfs tot 250 ton kunnen zijn.
 • De raket en zijn booster, de Super Heavy, zullen volledig herbruikbaar zijn. Het huidige werkpaard van SpaceX, de Falcon 9, is niet volledig herbruikbaar. De tweede rakettrap gaat tijdens een lancering nog altijd verloren.
 • Starship moet binnen enkele jaren terug astronauten op de maan plaatsen tijdens de Artemis 3-missie. Uiteindelijk zal de raket ook mensen naar Mars brengen.
 • Ruimtevaart-experts denken hoe dan ook dat de raket de ruimtevaart zal democratiseren. SpaceX wil op termijn honderden lanceringen per dag uitvoeren. De raket moet ruimtetoerisme mogelijk maken, zal gebruikt worden om de grotere Starlink V2-satellieten in een baan rond de aarde te plaatsen en zal mogelijk zelfs gebruikt worden om tussen verschillende plaatsen op aarde te vliegen.
Meer
Lees meer...