Statiegeld is voorlopig dood en begraven: N-VA en Open Vld blokkeren Schauvliege

Statiegeld is voorlopig dood en begraven: N-VA en Open Vld blokkeren Schauvliege

Krijgt Vlaanderen statiegeld op blikjes en flessen? De kans is eerder klein. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil het graag, en maakte dat ook wereldkundig. Dat offensief in de media zette flink druk bij coalitiepartners N-VA en Open VLD. Een symbolische overwinning dus, maar het netto effect op beleid zal waarschijnlijk nul zijn.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) durft al eens iets zot doen. Zoals een journalist, in deze milieuspecialist Tom Ysebaert van De Standaard, opbellen en vragen of die het plan dat de minister aan hem gelekt heeft kan doorspelen, zodat het parlement ook over documenten beschikt. Kolder natuurlijk. Ysebaert weigerde: je kan als journalist moeilijk zomaar je bronnen ten grabbel gooien. Al twijfelde niemand wie de bron was van dat ‘gelekte’ plan van Schauwvliege: de minister haar kabinet zelf natuurlijk.

De afgelopen dagen zette Schauwvliege flink druk op haar coalitiepartners in de Vlaamse regering. Ze heeft een plan tegen zwerfvuil klaar, en daarin zit ook het element om statiegeld in te voeren. Niet toevallig. Er is al weken actie rond dat statiegeld. De zogenaamde ‘statiegeldalliantie’ is een groep van milieubewegingen maar vooral ook steden en gemeenten die het willen invoeren. Vanuit progressieve hoek is er druk, en die wil Schauvliege graag eindelijk eens laten zien dat ze wel degelijk een minister voor het milieu is (ook al is haar titel officieel ‘omgeving’). Verschillende prominente Open Vld’ers zoals Bart Somers (Mechelen) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) sloten zich met hun steden aan in die alliantie, en zelfs N-VA’ers zitten daarin, onder meer in Sint-Niklaas.

Maar beide partijen staan niet te springen. Een extra belasting invoeren ligt gewoon bijzonder moeilijk voor beiden, zeker in een verkiezingsjaar. En bovendien is de manier waarop Schauvliege het probeert door de strot te rammen, door het plan aan te kondigden in de pers, maar het niet te delen met de coalitiepartners, in het verkeerde keelgat geschoten. Het dossier gaat overigens al van 2015 mee, maar nooit kwam er een doorbraak.

Pijnlijk schouwspel in het Vlaams parlement

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verbood vervolgens gisteren Schauvliege om het plan te delen met het Vlaams parlement. Want dan zou helemaal duidelijk worden in het halfrond dat de meerderheid het compleet niet eens is. Het debat gisteren verliep dus eigenlijk zonder een basis, zelfs voorzitter Peumans kreeg het plan niet te pakken, en Schauvliege moest het mondeling toelichten. Het werd een pijnlijke vertoning voor de meerderheid.

Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe noemde het “geen totaalaanpak en onrechtvaardig omdat Vlamingen al Europees kampioen recycleerders zijn, terwijl een kleine groep zwerfvuil creëert”. En N-VA sprong rond, milieujongen Wilfried Vandaele (N-VA) deed de deur niet dicht (“wij zijn niet tégen statiegeld”), maar zwaaide met “te veel praktische bezwaren”.

CD&V hakte er stevig op in, waarna N-VA-fractieleider Mathias Diependaele de christendemocraten “demagogie” verweet. Zijn CD&V-collega Van den Heuvel, die naast hem zit in het parlement, beet terug dat “als een N-VA’er het woord ‘demagogie’ in de mond neemt, hij in problemen zit”. Zelden was deze coalitie meer zichtbaar verveeld en uiteen gespeeld in een dossier.

Vraag is of Geert Bourgeois (N-VA) dit nog gelijmd krijgt, en of hij dat überhaupt wil. De kans dat het statiegeld er komt is dus bijzonder klein.

Gesponsorde artikelen