Statiegeld komt er niet: Vlaamse regering worstelt zich wel door 180 dossiers

Statiegeld komt er niet: Vlaamse regering worstelt zich wel door 180 dossiers

Vlaanderen heeft een afvalplan: er komt een verbod op wegwerpbekers op festivals, een verbod op plastic zakjes en veel scherpere regels voor de industrie. Geen statiegeld wel, tenzij de industrie de strenge normen niet haalt. Dan wordt die alsnog ingevoerd. En verder komt er ook een kilometerheffing vanaf 2020 en zijn er zware inspanningen voor groene energie. 

Het moest en zou een laatste krachttoer worden van de Vlaamse regering, want volgend jaar zijn er verkiezingen en eerst nog gemeenteraadsverkiezingen in het najaar. Maar Geert Bourgeois (N-VA) en z’n ploeg zijn erin gelukt om een pak dossiers er door te sleuren op hun marathonministerraad. Meer dan 180 verschillende punten passeerden en zo werden bijzonder veel knopen doorgehakt.

Misschien wel de beslissing met het meeste impact: er komt een kilometerheffing voor alle wagens in Vlaanderen in 2020. Dit zou mobiliteit in Vlaanderen helemaal kunnen veranderen, of althans toch de verdeling van de kosten. Het addertje onder het gras is natuurlijk dat het ingevoerd wordt in een volgende legislatuur. Dat is altijd gevaarlijk in politiek: doet die volgende Vlaamse regering dat dan effectief? En ook: eigenlijk zouden alle regio’s dit moeten invoeren, Vlaanderen alleen is een beetje moeilijk. Een eerder hypothetische beslissing dus.

Heel concreet is er wel het afvalplan van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Het veelbesproken statiegeld, waar CD&V een strijdpunt van gemaakt had, komt er niet. Voor N-VA en Open Vld was dat een ‘no go’, maar ze doen de deur uiteindelijk niet helemaal dicht. De industrie moet zelf het afval terugdringen, maar als dat niet lukt, zou er alsnog dat statiegeld komen.

Geen wegwerpbekers op festivals meer

Daarnaast is vooral het verbod op wegwerpbekers bij events een belangrijke stap. Festivals zijn nu vaak door de grote brouwers verplicht om die plastieken bekers te gebruiken, waardoor een hele festivalweide vol raakt met plastiek. Dat wordt dus afgeschaft. Ook pastic zakjes mogen in principe niet meer. Dat is meteen in winkels een stevige revolutie.

Ook op vlak van de boskaart zijn de harde kantjes eraf gevijld. Die boskaart, waardoor iedereen die een bos op z’n grond heeft dat niet zou kunnen kappen, komt er ook niet. Wel is er voor de eigenaars van grond met bos op iets nieuws: stel dat je bomen hebt staan op bouwgrond of industriegrond, dan moet je speciale vergunning gaan vragen. Het is dan aan de administratie om te bepalen of het waardevol is, maar indien dat zo is, word je voor de volle 100 procent vergoed door Vlaanderen.

Ook het Klimaatplan is rond. De target is duidelijk: de CO2-uitstoot moet met één derde naar omlaag tegen 2030. Concreet betekent dat dat er tegen 2030 gemiddeld per Vlaming 2 zonnepanelen moeten bijkomen, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Plus ook nog eens 20 windmolens extra per jaar tegen 2030. Dat is de grote ambitie. Bovendien mogen er vanaf 2021 geen stookolieketels meer verkocht worden én mogen woningen niet meer aangesloten worden op het aardgasnet.

Gesponsorde artikelen