Status quo: minpuntjes doen positieve veranderingen Football Manager 2015 teniet

Status quo: minpuntjes doen positieve veranderingen Football Manager 2015 teniet

Een nieuw voetbalseizoen, een nieuwe versie van Football Manager. Dat hoort zo, en we kijken er in feite elk jaar opnieuw naar uit. Niet alleen voor de vernieuwde databank met spelers, die kan je via de editor aanpassen als je echt wil. Maar wel voor de nieuwe functies die het spel elk jaar opnieuw nog gedetailleerder, en nog verslavender maken.

Het is een jaarlijks wederkerend fenomeen dat menig FM-fan zal kennen: een installatie van Football Manager houdt niet op bij de installatie van de game. Nee, je gaat op fansites op zoek naar facepacks, logo’s en kits die je allemaal in het spel kan importeren. Want hoewel FM een gigantisch detailniveau bereikt, is het grafische aspect compleet achterwege gelaten. Gelukkig zijn er fansites waar een grote community zich bezighoudt met foto’s digitaal uit te knippen, logo’s een glanzende laag te geven, en jaarlijks opnieuw de nieuwe shirts op een speciale template te plakken. Ja, ook wij hebben na de installatie weer voor meer dan 10 gigabyte aan afbeeldingen gedownload.

Back to the roots

Hoewel we intussen al meer dan vijftien jaar Football Manager – en daarvoor Championship Manager – spelen, hadden we toch eventjes nodig om onze weg te vinden. Dat is volledig toe te schrijven aan het nieuwe menu-ontwerp. De knoppen bovenaan het scherm zijn plots verdwenen, en vervangen door een menu aan de zijkant dat vijf jaar geleden had afgedaan. Back to the roots dus eigenlijk, maar het duurde toch even vooraleer we ons terug thuis voelden in ons virtuele bureau.

Bij Sports Interactive hopen ze met die nieuwe indeling het makkelijker te maken voor de spelers om op de meest gebruikte pagina’s te belanden. En we moeten zeggen: na enkele uurtjes lukt dat inderdaad wel een pak beter dan in de voorgaande versies. Zo zijn we enorm dankbaar dat we nu met één muisklik het trainingsscherm kunnen openen, maar er staan ook wel enkele knoppen waarvan we het nut niet echt inzien. De knop om naar het overzicht van je personeelsleden te gaan, gebruiken we bijvoorbeeld enkel net na we een nieuw spel begonnen zijn.

Dropdownlijstjes

Zo zijn er nog wel enkele zaken veranderd, en niet allemaal even positief. Het nieuwe scoutingscherm vinden we bijvoorbeeld veel handiger, met onder meer betere scoutrapporten. Maar over de nieuwe interface voor je tactiek en spelersopstelling zijn we dan weer niet volledig te spreken. De manier waarop je de specifieke functie van een speler kan instellen is zeker beter geworden, maar dat kunnen we niet zeggen van de manier van spelers selecteren. Vroeger kreeg je per speler een dropdownlijstje waar je meteen zijn positie kon aanduiden, maar nu is dat omgekeerd. Nu krijg je per positie een dropdownlijstje met spelers die je kan selecteren. Niet bepaald een handige functie met een grote kern.

Van zodra je het team dan toch in de juiste opstelling hebt gekregen, kan je eindelijk wedstrijden gaan afwerken. En daar komt misschien wel het belangrijkste spelonderdeel in actie: de match engine. Die heeft weer enkele upgrades kregen, maar spijtig genoeg heeft dat het evenwicht ook weer wat verstoord. Dat is echter niets nieuw, en zal met enkele patches wel verholpen worden, maar voorlopig zijn er al meerdere strategieën online verschenen die je zonder al te veel problemen kampioen zullen laten spelen, zelfs met een zwakker team. Een eerste update heeft enkele probleempjes al verholpen, en we twijfelen er dan ook niet aan dat de match engine over enkele weken opnieuw evenwichtig zal werken.

Conclusie: 8/10

Net zoals vorig jaar geven we Football Manager een welverdiende 8 op 10. Er zijn dingen beter geworden – zo zijn we toch fan van het nieuwe menu, zijn we blij met meer financiële informatie en is de scouting overzichtelijker geworden -, maar andere nieuwigheden halen het eindcijfer toch weer naar beneden. Zo is het moeilijker om je opstelling aan te passen, is de engine nog wat ruw, en weten we niet echt wat te denken over je eigen coach-kwaliteiten. Die moet je nu voor de start van een spel ingeven. Yep, vanaf nu sta je op het trainingsscherm ook tussen de lijst met trainers, maar dat hadden we nog niet door toen we die kwaliteiten een eerste keer moesten ingeven.

Gesponsorde artikelen