Steak-friet of toch maar een slaatje? De muziek in het restaurant beslist!

Steak-friet of toch maar een slaatje? De muziek in het restaurant beslist!

In het ene restaurant staat de muziek al wat harder dan in het andere. Elk restaurant kiest ook zelf welke muziek het speelt. In het tijdschrift Journal of Academy of Marketing Sciences melden onderzoekers nu dat de achtergrondmuziek in restaurants en bars blijkbaar de keuze van je eten beïnvloedt.

Dat muziek een invloed kan hebben op je humeur, dat is al langer geweten. Muziek zorgt namelijk voor verschillende sferen in bepaalde settings. Terwijl upbeat muziek je hartslag doet versnellen, zorgt trage muziek dat je beter kan relaxen. En wat blijkt nu, net die verschillen zorgen ervoor dat we andere eet-keuzes maken op restaurant!

Gezond versus ongezond

Het zou volgens de onderzoekers vooral het volume van de muziek zijn dat bepaalt of je eerder voor een gezonde of een lekker vettige snack kiest. In een café in Stockholm lieten de wetenschappers verschillende genres muziek door elkaar spelen. De muziek speelde in een loop af, wisselend tussen 55 dB en 70 dB. De verschillende items op het menu kregen elk een code: gezond, ongezond of neutraal.

Achteraf konden de onderzoekers dan kijken welke snacks mensen bestelden en welk volume van muziek daarbij hoorde. Het experiment liep over verschillende dagen en uren en uiteindelijk bleek dat 20 procent van de restaurantbezoekers meer iets ongezonds bestelde wanneer de luide muziek speelde vergeleken met wanneer de muziek stiller speelde.

Keep calm en bestel een slaatje

De onderzoekers verklaren dat het volume van de muziek impact heeft op je hartslag. Stillere muziek heeft een kalmerend effect en maakt de klant meer bewust van wat ie zal kiezen om te weten. Luide muziek, en dus een luidere omgeving, zorgt voor meer stress en zet de klanten sneller aan om z’n tanden in een vettige cheeseburger te zetten.

Interessant voor restaurantuitbaters aangezien ze door even met de volumeknop te spelen, klanten in een bepaalde richting kunnen sturen. De volgende keer dat je op restaurant gaat misschien toch maar even vragen om muziekzender Klara op te zetten?

Gesponsorde artikelen