Left Right
scrollTop top

Steeds meer trieste popmuziek op de markt terwijl ‘happy songs’ beter scoren


Steeds meer trieste popmuziek op de markt terwijl ‘happy songs’ beter scoren

Uit een analyse van zo’n 500.000 liedjes, gereleased tussen 1985 en 2015, blijkt dat popmuziek de afgelopen 30 jaar triester is geworden. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van California Irvine vast. Hoewel er steeds meer ‘ween-liedjes’ op de markt gebracht worden, blijken de ‘happy songs’ toch populairder te zijn.  

Voor de studie, gepubliceerd in The Royal Society Open Science, werden de liedjes gecategoriseerd volgens mood – de stemming van de liedjes. Daaruit blijkt dat de happiness in de liedjes duidelijk gedaald is en de sadness gestegen. Tegelijkertijd zijn de liedjes wel meer dansbaar geworden. Zijn de typische ‘tegelplakkers’ – a.k.a. de melige slows – dan toch niet uitgestorven?

Stay with us, Sam Smith?

De resultaten van het onderzoek willen natuurlijk niet zeggen dat elk liedje in 1985 je met je hoofd in de wolken bracht terwijl je nu van elk liedje moet wenen. De onderzoekers stelden eerder terugkerende trends vast omtrent de stemming van de liedjes. En daaruit blijkt dat liedjes zoals Stay With Me van Sam Smith en Whispers van Passenger – beide gereleased in 2014 – een lagere geluksindex hebben dan bijvoorbeeld Glory Days van Bruce Springsteen uit 1985.

Toch liever de happy songs

Het wordt echt interessant wanneer je naar de populariteit van liedjes gaat kijken. De onderzoekers stopten verschillende liedjes in een algoritme om te kijken hoe goed de liedjes zou scoren in een hitlijst. Die resultaten vergeleken ze met de emotionele trends die ze vaststelden en zo kwamen ze tot een merkwaardige vaststelling.

Hoewel er dus steeds meer triestige liedjes uitgebracht worden, blijken de happy songs veel beter te scoren in de hitlijsten. Hoog tijd voor de popartiesten om te stoppen met uitzichtloos uit het raam te kijken en te zingen over de zoveelste relatiebreuk en terug te gaan naar de Glory Days van 1985!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810