Steeds meer vraag naar statiegeld op blikjes en plasticflesjes in Vlaanderen

Steeds meer vraag naar statiegeld op blikjes en plasticflesjes in Vlaanderen

Er wordt steeds harder op de deuren van de Vlaamse regering van Geert Bourgeois gebonsd om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flesjes. Al 88 Vlaamse steden en gemeenten steunden de aanvraag van de Statiegeldalliantie. Die bestaat uit meer dan 400 Vlaamse én Nederlandse partners. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) steunt de vraag.  

Het aantal Vlaamse gemeenten, dat voorstanders is van de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes, is op amper een maand tijd verdubbeld. In totaal worden er al zo’n 2,15 miljoen inwoners vertegenwoordigd. Bij de nieuwe gemeenten horen onder andere Sint-Niklaas, Maasmechelen, Dilbeek, Turnhout, Beveren, Mechelen en Brugge.

De vraag van de Statiegeldalliantie: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.” De alliantie wil naar eigen zeggen het brede draagvlak voor die maatregel aantonen.

Meer dan 400 partners

In februari sloten nog 15 nieuwe Vlaamse bedrijven en organisaties zich bij het initiatief aan, waaronder ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Daarmee heeft de teller van het totaal aantal partners in Nederland en Vlaanderen nu de kaap van 400 partners overschreden.

Ook de energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de Provincie Limburg staan achter de eis. Test-Aankoop en de vrouwenbeweging KVLV stonden vanaf het begin al achter de Statiegeldalliantie.

155 miljoen euro per jaar

Het is duidelijk dat zwerfafval bij veel mensen, organisaties en gemeenten tot ergernis leidt. Zo zijn flesjes en blikjes in Vlaanderen goed voor maar liefst 40 procent van het zwerfafval. En dat kost de Vlaamse gemeenten veel belastinggeld, jaarlijks zo’n 155 miljoen euro. Dat blijkt uit het recentste onderzoek van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

De Statiegeldalliantie hoopt nu dat de Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) binnenkort beslist of het statiegeld op blikjes en plastic flesjes effectief ingevoerd wordt.

In Nederland hebben zich onder andere bijna 200 gemeenten, de supermarktketen Ekoplaza en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) bij de Statiegeldalliantie aangesloten. Bijna 50.000 landbouwondernemers zijn bij LTO aangesloten.

Gesponsorde artikelen