Steeds minder doodstraffen uitgevoerd, al wordt China niet meer meegeteld

Steeds minder doodstraffen uitgevoerd, al wordt China niet meer meegeteld

2014 was een gemengd jaar wat executies betreft. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Amnesty International dat alle executies en terdoodveroordelingen wereldwijd oplijst. Het aantal uitgevoerde executies mag dan wel zijn afgenomen, het aantal terdoodveroordelingen nam scherp toe.

Volgens Amnesty International werden er in 2014 officieel 607 executies uitgevoerd, verspreid over 22 landen. Het aantal executies is jaar op jaar 22 procent afgenomen, wat uiteraard wordt toegejuicht. Er moet echt een belangrijke kanttekening bij de cijfers gemaakt worden. Sinds 2009 is de mensenrechtenorganisatie gestopt met Chinese cijfers te publiceren.

In China wordt informatie over terdoodveroordelingen aanzien als staatsgeheim. Daarom kan Amnesty International onmogelijk het totale aantal executies rapporteren, maar het Aziatische land zou eigenlijk wel op de eerste plaats van de trieste rangschikking moeten staan. Volgens conservatieve schattingen zouden er vorig jaar alleen al meer dan 1.000 executies hebben plaatsgevonden.

Massa-executies

De dalende trend in het aantal executies kan dan wel positief genoemd zijn, dat oordeel kan niet doorgetrokken worden naar de terdoodveroordelingen. In totaal ging het vorig jaar om 2.466 gevallen in 55 landen, waar opnieuw geen Chinese cijfers zijn bijgeteld. Dat is een toename van maar liefst 28 procent in vergelijking met 2013.

De stijging kan echter grotendeels worden toegeschreven aan twee landen. In Egypte werden er vorig jaar niet minder dan 509 personen veroordeeld tot de doodstraf (109 in 2013), en in Nigeria ging het om 659 terdoodveroordelingen (141 in 2013). In die twee landen werden in sommige zaken massa-executies uitgesproken. Amnesty International merkt ook wel op dat onder meer Nigeria en Tanzania hun cijfers dit jaar beter gerapporteerd hebben.

Gesponsorde artikelen